Varför gör man (jag) inte matbröd oftare? Särskilt kalljäst hälsobröd. Åh, vad det är gott det där brödet. Det är ju så himla lätt och snabbt att göra också. I helgen gjorde jag ett ryck i alla fall.
Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag känner mig liksom piggare av det där brödet än t ex Lingongrova, som brukar vara alternativet. Jag brukar ha i tranbär och ibland också goijibär så det kanske inte är så konstigt om det ger resultat. Strunt samma om det är min fantasi, det är effekten som räknas.
Här kommer receptet:
10-12 st 50 min + jäsning över natten 2000Ingredienser
15 g jäst 5 dl kallt vatten 2 tsk salt 2 dl torkade bär och/eller fruker 2 msk linfrön 1 ½ dl hasselnötter, hackade 1 dl vetegroddar 1 liter dinkelmjöl, siktatSå här gör du:
Smula sönder jästen i en bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om. Tillsätt 2 dl torkade bär (jag brukar ta 1 dl så att det inte blir så sött). Grovhacka dem om det är stora bitar, som t ex aprikoser eller äpplen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg. Klipp ut bakplåtspapper i fyrkanter, 15×20 cm. (Se nästa stycke för enklare variant). Tryck ner ett papper i varje fördjupning i en muffinsplåt och klicka i lite deg. Ställ in plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten. Dagen efter tar du ut plåten ur kylen och låter den stå i rumsvärme c:a 1 timme. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen. De håller sig fräscha i tre dagar. Servera med t ex färskost, kalkon och groddar, eller nåt annat du gillar.
Eftersom tålamod inte är min bästa gren så klarade jag inte av det här med att klippa papper och kladda ner degen i formar. Gav upp efter första gången. Jag brukar istället ta en långpanna 24×30 (eller vad den nu kan vara), pensla den med olivolja och sedan trycka ut degen i den. När det är gräddat brukar jag skära 24 st fyrkantiga bitar och dela de på mitten innan jag fryser in de. Lätt att käka efter upptining.
Må bäst!
8 Comments
LissAnna
17 april, 2012 at 10:53Det verkar gott det är och en frestande bild var det också.:-)
Svägerskan
18 april, 2012 at 09:42:-)) Det ser så gott ut!!! Mums
Bian
20 april, 2012 at 09:53Ser gott ut, kommer att testa det ikväll.
Lena
20 april, 2012 at 11:28Kul! Lycka till!
Kram Lena
Sylta & safta | Gott för själen
11 juli, 2012 at 04:51[…] doftar härligt av nybakt hälsobröd. Har tappat upp fyra liter flädersaft och lagt i frysen. Har varit en perfekt dag för såna […]
Alla rätt och stjärna i kanten | Gott för själen
12 januari, 2013 at 03:17[…] om det över huvud taget ska gå att prata med mig. Att jag också gärna vill ha juice, mitt eget hälsobröd och kaffe. Och att jag gillar ljus. Alla rätt och stjärna i kanten […]
I helgen tog jag i alla fall tag i det | Gott för själen
4 juni, 2014 at 04:05[…] var länge sen jag bakade mitt hälsobröd. Jag förstår inte varför. Det är ju så snabbt gjort. I helgen tog jag i alla fall tag i det. […]
LADDAT DEPÅERNA - Gott för själenGott för själen
16 oktober, 2017 at 05:11[…] har bakat frukostbröd och jag har gjort min egen […]