livet

Blev snuvad på en timme av mitt liv

IMG_1521

Det var härligt att komma hem till en brinnande brasa och varm glögg igår kväll. Jag hade då just blivit snuvad på en timme av mitt liv i onödan och var sååå frustrerad.

Media hade ju varnat en hel del för busväder, kraftig blåst på västkusten och mycket snö kring Gävle. När jag såg att snön började falla tätare lämnade jag föreläsningen i Gävle tre timmar tidigare än planerat. Det var helt normalt vinterväglag, med lite extra snölager eftersom de inte hunnit ploga, och det snöade ymnigt, men det var inte speciellt blåsigt. Helt okej alltså.

På motorvägen var det då några som tyckte det var lagom att köra 30-40 km av nån outgrundling anledning. Många säger ”sakta men säkert” och liknande. Men jag hävdar att det inte alltid är säkert att köra sakta. Om man kör kanske 70-80, vilket kändes mer rimligt igår, så kan de flesta acceptera att ligga kvar i den hastigheten. Om man istället väljer 30-40 blir många frustrerade och väljer att köra om i den mer snöfyllda vänsterfilen. Buss- och lastbilschaufförer i tjänst har inte tid att vänta på sånt trams utan ”tvingas” köra om. Och alla vet vad som händer när bussar och lastbilar kör om i snöyra!

Det är inte okej att hindra sina medtrafikanter. Jag kan tyvärr inte hänvisa till något lagrum eller föreskrifter. Jag vet bara att om man kör upp och kör långsammare än vad omständigheterna kräver så blir man inte godkänd. Man är skyldig att underlätta ett flyt i trafiken. Om man kör onödigt långsamt så bör man köra åt sidan för att släppa om kopplet med bilar bakom. Eller så får man lägga rädslan (eller vad som nu är orsaken) åt sidan och köra samma hastighet som de flesta andra.

Jag vill understryka att det självklart kan finnas anledning att köra 30-40, då det t ex är fläckvis halka eller kastvindar, så bilen lätt släpper taget. Eller drivsnö eller kurvig väg och jättehalt. Men nu snackar vi jämnt väglag på en motorväg. En jätterak motorväg.

Okej, ni som fortfarande tvivlar. Låt mig ta ett par exempel. Du är gravid i sjunde månaden. Förlossningen har plötsligt satt igång och du har ringt efter din man. Mannen hamnar i denna trafikstockning. Nästa exempel, skolan har ringt eftersom ditt barn har trillat ner från klätterställningen och är inte kontaktbar. En ambulans är på väg och hamnar i denna trafikstockning. Väljer att köra om i vänsterfilens tjocka snölager och kör av vägen. Och ytterligare exempel, din mamma ringer och är hysterisk eftersom din pappa har fått sprängande värk i hjärtat. Du hoppar in i bilen för att kunna stötta, och hamnar i denna trafikstockning. Känns det fortfarande okej att köra långsammare än väglaget kräver (och inte släppa förbi trafiken)?

Så, nog om det. Det var extra skönt att landa med en glögg framför brasan och sedan bli serverad italiensk plockmat. En favorit i repris sitter ju inte fel.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Hem & Trevligheter
  11 januari, 2015 at 12:28

  Jag håller helt med dig även om jag är ganska harig i vinterväglag efter en rejäl avåkning för ett antal år sedan. 30-40 km i timmen orsakar nog ofta fler olyckor än om de som du säger ligger i i alla fall 60 km då folk blir stressade.

  Kram Linda

 • Reply
  Lotta
  11 januari, 2015 at 09:06

  Håller med! Här kryper bilarna fram vid minsta snöflinga. Ställer till det och omkörningarna är farliga. För min väninna som bor på Manhattan tog det tre timmar att köra till kontoret i CT.

  Skönt att vara hemma nu med brasa!!

  KRAM

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.