livet

TIPS OM OBJEKTIV

 

En av de roligaste sakerna med att fylla år är att folk frågar efter en önskelista. Jag brukar ha rätt svårt att få ner nåt. Känner mig liksom rätt nöjd med det jag har.

 

IMG_7746

Men nu ska jag snart fylla jämnt så då har jag verkligen försökt anstränga mig att klämma fram en massa saker. Både högt och lågt. Bland annat är jag sugen på ett nytt objektiv. Jag har ett 17-55 mm 2,8 och tycker det funkar bra. Men det är ju kul med nåt nytt också.

 

IMG_7752

Ringde den här bruden och fick låna hennes 50 mm 1,4. Jag fotade på det vanliga viset, alltså P (Program) då kameran själv sköter det mesta. (Ja, jag måste verkligen ta klivet ut i det okända och fota manuellt!!!). Jag hade samma kamerainställning då jag fotade med bägge objektiven för att det skulle vara jämförbart. Tänkte jag.

 

IMG_7755 50mm 1,4

När jag sen jämförde bilderna så såg jag ingen jätteskillnad. Det jag såg tydligast var att det fasta objektivet klarade lite mörkare förhållanden bättre.

 

IMG_7751 1,4

Och vad gör man då? Jo man ringer först en webshop för att få lite råd. Och det fick jag ju, men kände mig ännu mera förvirrad efteråt. Sen mailar man så klart den här bruden. Hon är världsmästare på att förklara på ett strukturerat och pedagogiskt sätt. Och dessutom får man ett ärligt svar, inte bara ”ja, köp!).

Jag tog sammanfattningen i hennes svar som en utmaning. ”Tänker du fortsätta fota med P-läget, så är det inte värt att köpa. Tänker du utveckla ditt fotande och verkligen jobba med kameran så är det värt det”. Typ så, var hennes svar. Plötsligt trillar allt på plats. Objektivet åkte raka vägen upp på önskelistan! Klart jag vill utveckla mig som fotograf!

(De två första bilderna är tagna med mitt 17-55 mm, 2,8 och de två sista bilderna är tagna med det lånade 50 mm 1,4. Alla är helt oredigerade).

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Katarina
    26 oktober, 2015 at 03:14

    Hej hej!
    Ååå nya objektiv är alltid sååå kul ju…
    Jag fotar mycket med mitt fasta 50mm…. tror nästan det är det jag använder mest…
    Jag skulle vilja ha ett med mer zoom jag….
    Va kul att snart fylla år….det är ju såååå mysigt med födelsedagar..
    Å jag sesr int eheller någon skillnad på bilderna…fniss… alla är lika fina!
    Kram Katarina

  • Reply
    AngelicasVärld
    26 oktober, 2015 at 07:27

    MEn va kul med nytt objektiv!! Jag älskar mitt fasta 35 mm objektiv men några härliga nya linser eller liknande kanske kan vara nått!

  • Reply
    Jämtlandshanna
    26 oktober, 2015 at 08:17

    Ja, vad kul med ett nytt objektiv. Då blir det ju ännu roligare att försöka utvecklas mer också! 🙂
    Kramar

  • Reply
    Laila
    26 oktober, 2015 at 08:38

    Alltid roligare när man har nåt nytt att utforska. Håller tummarna att det finns i ngt av de paket du får när du fyller år. 🙂 Själv är jag dålig på just det att utforska fotandet, tycker inte jag har tid att hålla på, det ska gärna gå snabbt och lätt. 🙂 Men ibland finns önskan där och då läser jag på och testar, men sen går det alldeles för lång tid tills man är på G nästa gång, och då har jag glömt allt. För lite tid alltså. 🙂 Kramizz Laila

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.