en blogg för att utmana

PORTABELLOTÅRTA – VEGETARISKT ALTERNATIV TILL SILLTÅRTA

 

I midsomras hittade jag på en egen silltårta med parmesanost och den blev så god. Nu i påskhelgen var jag sugen på den, men ville testa att göra en vegetarisk variant av silltårta, en portabellotårta. Jag bytte helt enkelt ut matjessillen mot portabellosvamp och det blev lika gott det. Även om påsken nu nästan är slut så vill jag ändå tipsa om den. Här kommer receptet:

 

IMG_9302 portabellotårta

Portabellotårta

Gott för själens portabellotårta

4-8 personer (beroende på om man enbart äter den här som måltid, eller om man kompletterar med sallad och bröd eller om det bara är en bit till förrätt).

Ingredienser (till en springform med c:a 24 cm diameter):

Botten:
250 g kavring
75-100 g smält smör

Fyllning:
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
5 hårdkokta ägg
4 gelatinblad
l liten rödlök
2 dl philadelphiaost
1/2 dl majonäs
250 g portabellosvamp
1 dl hackad dill (fryst eller färsk)
svartpeppar

Garnering:
3-4 rädisor i skivor
1-2 msk hackad färsk dill + några vippor
1-2 msk hackad gräslök

Så här gjorde jag:

Smält smöret. Smula kavringen i en matberedare, häll smöret över (så mycket smör så brödet precis blir lite fuktigt) och mixa ihop till en grynig massa. Tryck ut blandningen i botten på springformen. Täck med plast och ställ in i kylen i en halvtimme.

Riv parmesanosten.
Koka upp buljongen och creme fraichen och låt koka på svag värme en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten och rör tills osten är upplöst. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

Koka äggen och hacka grovt.
Skala löken och hacka fint.

 

IMG_9296 portabellotårta

Skär svampen i små bitar (mycket mindre än de på bilden) och stek i rikligt med smör. Salta rätt rejält. Tänk på att det ska ersätta matjessill som ju är rätt salt.

Hacka dillen. Spara några vippor till garneringen.

Skölj och skär rädisorna och hacka gräslök till garnering.
Rör ihop philadelphiaosten, majon, svamphacket, lökhacket, 1 dl av dillhacket och den avsvalnade ostkrämen i en stork bunke. Dra några varv med pepparkvarnen. Rör om ordentligt. Smaka av med ev mera spad och peppar.

Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält dem på svag värme i kastrull eller mikron. Häll i gelatinet i en fin stråle ner i smeten. Rör ordentligt. Det är inte kul att få gelatinklumpar i munnen!

Tillsätt ägghacket, rör försiktigt och smaka av en sista gång.

 

IMG_9297 portabellotårta

Häll smeten på brödbotten i springformen (på bilden har jag gjort en minitårta bara till mig själv). Tillbaka in i kylen i minst 4 timmar. Låt den med fördel stå över natten. Då blir den ännu godare.

 

IMG_9299 portabellotårta

Garnera med gräslökshack dillhack, dillvippor och rädisor. Visst är den söt den lilla tårtan?! 🙂

 

IMG_9301 portabellotårta

Här njuter jag av den härliga portabellotårtan tillsammans med alkoholfri öl.

Må bäst!

11 kommentarer

Kommentera

E-postadressen kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En blogg för att utmana min kreativa sida och för att se det stora i det lilla.

Bloggar om poolhäng, brashäng, resor, hemmaprojekt, besöken vid sjön och ett och annat träningspass. Livet i allmänhet och sånt som gör gott för själen i synnerhet. Min själ. Förhoppningsvis även din själ. Välkommen att hänga med på min resa!

Better Bloggers

Kategorier

Arkiv