resor - långa & korta

STASI-MUSÉET OCH TV-TORNET I BERLIN

Att vi skulle besöka tv-tornet och se världsklockan på Alexanderplatz och sätta check på Oberbaumbrücke i Berlin under vår resa dit var planerat sedan tidigare. Besöket på Stasi-muséet seglade upp på to-do-listan i farten, vilket visade sig vara en riktigt bra idé! Detta stod på agendan under dag 2.

I slutet av inlägget länkar jag till vår första dag i Berlin, med en massa andra sevärdheter.

 

TV-tornet i Berlin

TV-tornet i Berlin

Denna dag levererade 38 graders värme då vi turistade runt och det var dagen då jag hade bestämt mig för att ha heels under middagen uppe i tv-tornet.  Då bilden togs hade jag nyss spolat fötterna i kallvatten och tryckt ner dem i skorna, innan vi snabbade oss iväg. Sen pulserade fötterna under middagen och jag bävade över att ställa mig upp. Jamen ska man vara fin så får man lida pin 🙂

 

Stasi-muséet var mycket intressant

 

Stasi-muséeet i Berlin kan varmt rekommenderas

Stasi-muséeet i Berlin kan varmt rekommenderas

Dagen började på Stasi-muséet. Här, där forna Östtysklands säkerhetspolis hade sitt högkvarter, skapades ett museum året efter murens fall. Ministerium für Staatssicherheit, förkortat Stasi, hade 7000 anställda i bara detta område. Totalt 23000 i Berlin. Enligt Wikipedia hade Stasi totalt 91000 anställda. Stasi grundades redan 1950 och brakade ihop i samband med att muren föll.

 

Så här såg området ut då det begav sig. Man kontrollerade, övervakade, avlyssnade och spanade i all oändlighet! Allt och alla övervakades och ingen gick säker. För att minska risken att själv bli avlyssnad eller övervakad så var det en bra idé att ange andra för oegentligheter, inklusive sina egna släktingar och vänner.

 

I en monter i muséet visade man en innerdörr. En familj hade upptäckt en avlyssningsutrustning i sitt eget hem. FY FASEN vilken känsla!

 

Om man är ute i trädgården och vattnar kan man ju lika gärna övervaka lite. Eller hur?! Ser ni det lilla runda hålet längst ner på handtaget?! Jodå, där satt en kamera.

 

Även en fågelholk fick fungera som kamouflage för en kamera. Måste säga att uppfinningsrikedomen var oslagbar! Om jag ska vara lite ironisk så kan jag ju säga att det var en bra verksamhet eftersom de höll folk med arbete!

Detta museum kan jag varmt rekommendera. Vi var där i ungefär tre timmar och då tog vi absolut inte del av allt. Vi började krokna eftersom det var så varmt (dryga 30 grader då på förmiddagen) och dålig ventilation.

Muséet ligger på Ruscherstrasse 103, närmaste tunnelbanestation är Magdalenenstrasse. Inträdet kostade 6 euro och man kunde få tillgång till en bra fungerande audio-guide (till skillnad från den på Check Point Charlie-museet) på engelska för 2 euro och 1 euro för att få fota. Öppettiderna är 10-18 på vardagar, 11-18 på helger, nu i augusti 2018.

 

Oberbaumbrücke

 

Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke

A vet ju att jag gillar vackra byggnadsverk av alla de slag så han tog med mig till denna fantastiska bro, som han själv sett tidigare. Bron byggdes i slutet av 1800-talet. Under andra världskriget blev den först delvis bombad och sedan sprängd på order av Hitler. På senare tid har den renoverats i omgångar. Visst är den väl vacker?!

 

Världsklockan på Alexanderplatz

 

Den här världsklockan är ju förstås inget man ska springa benen av sig för, eller åka omvägar för. Det är mest en kul grej att sätta check på när man ändå är på Alexanderplatz. För på Alexanderplatz ÄR man då man besöker Berlin åtminstone första gången. Det är ett jättestort torg, kan man säga, med shoppinggalleria, restauranger, denna klocka och tv-tornet. Och där finns också en stor knutpunkt för kollektivtrafiken. Torget var en viktig plats i forna Östtyskland. Och klockan. Ja, det är bara det här.

 

Det världsberömda TV-tornet i Berlin

Ja, så var det då det världsberömda TV-tornet som ligger på torget Alexanderplatz. Torget som för dagen innehöll full aktivitet.

 

Man kan åka högst upp i bollen på tv-tornet. Antingen för att enbart se på utsikten och kanske ta en drink i baren på Observation Deck på 203 meters höjd eller åka en våning till för att äta middag på 207 meters höjd. En extra dimension till upplevelsen är att bollen snurrar runt hela tiden. Ett varv tar ungefär en timme.

 

Servicen hade tyvärr en hel del att önska, men maten var toppen! Den var lika god som den var fin.

 

Jag hade fått höra innan att Berlin var en så grön stad. Jag hade förväntat mig en rätt grå stad. Men faktiskt. Det var otroligt grönt över allt. Det blev rätt tydligt på den här bilden.

 

I förgrunden, med gröna välvda torn, syns Berlins domkyrka och i bakgrunden syns den stora parken Tiergarten. Denna stadspark är ungefär två tredjedelar så stor som Central Park på Manhattan.

 

Om man har med sig någon med en inbyggd GPS i skallen, typ, så hittar han förstås takterassen på vårt hotell, trots att restaurangen snurrade under tiden. Jag visste knappt vilken stad vi var i 🙂 I alla fall. Nästan i mitten på bilden syns en avlång vit byggnad med två vita runda parasoll och ett fyrkantigt. Där, på den takterassen, var det såååå härligt att hänga i kvällssolen med ett glas vin.

 

Som fotonörd och ansvarsfull bloggare såg jag förstås till att vi bokade ett bord (kl 19) så att vi skulle komma dit i dagsljus och lagom äta middagen medan solen gick ner så jag även kunde få sköna kvällsbilder över staden.

Standardbiljett för Observation Deck är 15,50 euro och Fast Track-biljett är 19,50 eur. För att få äta middag måste man boka bord och därmed betala inträde. För Inner circle, d v s inte fönsterbord, kostar det 19,50 eur och för att komma åt ett fönsterbord får man betala 23,50 eur. Vi valde den sista varianten och fick en fantastisk utsikt. Man kan tycka att det är rätt stora siffror på inträdet, men priserna på maten var faktiskt förhållandevis humana i förhållande till kvalitén. Så det blev lite kompensation på så vis. Vi betalade dryga 100 euro för två glas bubbel, fyra glas vin, två förrätter och två varmrätter. Rejäla portioner.

 

 

Så här glad var jag över denna dag och kväll. En riktig toppendag som avslutades med en toppenkväll! Glad och lycklig trots bultande fötter inklämda i klackar 🙂

Här kan du läsa om den sönderbombade kyrkan, Siegessäule och Tårarnas Palats. Och här kan du läsa om Champagne och ostron på KaDeWe,  och korv och öl i Tiergarten  som vi hann med första dagen.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    FREEDOMtravel
    21 augusti, 2018 at 11:08

    Det finns en hel del att se i Berlin förstår jag! Det känns som att man behöver några dagar på sig 😉

  • Reply
    Helena FREEDOMtravel
    21 augusti, 2018 at 11:09

    Det finns en hel del att se i Berlin förstår jag! Det känns som att man behöver några dagar på sig 😉

    • Reply
      Lena
      22 augusti, 2018 at 06:05

      Det finns massor. Vi fyllde lätt fyra dagar. Och då hann vi förstås inte allt vi ville ändå.

  • Reply
    GUIDE TILL BERLIN - DEN BÄSTA OM DU FRÅGAR MIG - Gott för själen
    27 april, 2019 at 12:30

    […] Stasimuseet, Oberbaumbrücke och TV-tornet hittar du här. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.