recept

SILLTÅRTA MED PARMESANOST

Den här silltårtan med parmesanost tål att delas igen, så här några dagar innan midsommar. Den blev riktigt god och uppskattad, om jag får säga det själv. Och så här gjorde jag en vegetarisk variant – Portabellotårta.

Lite annorlunda är den allt. Efter inspiration från 4-5 recept och lite eget påhitt så kan jag väl säga att det är min tårta. Gott för själens silltårta liksom! Eller?

IMG_4027 silltårta x

Jag tycker nog att det är är 10 i topp av det jag lagat (vilket inte är så svårt eftersom jag bara lagat typ 10 rätter, haha, något överdrivet kanske). Men här kommer receptet i alla fall.

Gott för själens silltårta

4-8 personer (beroende på om man enbart äter den här som måltid, eller om man kompletterar med sallad och bröd eller om det bara är en bit till förrätt).

Ingredienser (till en springform med c:a 24 cm diameter):

Botten:


250 g kavring
75-100 g smält smör

Fyllning:


2,5 dl creme fraiche
1,5 dl hönsbuljong
1 dl riven parmesanost
5 hårdkokta ägg
4 gelatinblad
l liten rödlök
2 dl philadelphiaost
1/2 dl majonäs
1 burk (200g) matjesfilé (spara spadet)
1 dl hackad dill (fryst eller färsk)
svartpeppar

Garnering:


3-4 rädisor i skivor
1-2 msk hackad färsk dill + några vippor
1-2 msk hackad gräslök

IMG_4002 silltårta x

Så här gjorde jag:

Smält smöret. Smula kavringen i en matberedare, häll smöret över (så mycket smör så brödet precis blir lite fuktigt) och mixa ihop till en grynig massa. Tryck ut blandningen i botten på springformen. Täck med plast och ställ in i kylen i en halvtimme.

Riv parmesanosten.
Koka upp hönsbuljongen och creme fraichen och låt koka på svag värme en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten och rör tills osten är upplöst. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

IMG_4018 silltårta x

Koka äggen och hacka grovt.
Skala löken och hacka fint.

IMG_4012 silltårta x

Hacka matjesfiléerna (kom ihåg att spara spadet) och dillen. Spara några vippor till garneringen.

IMG_4007 silltårta x

Skölj och skär rädisorna och hacka gräslök till garnering.
Rör ihop philadelphiaosten, majon, sillhacket, lökhacket, 1 dl av dillhacket och den avsvalnade ostkrämen i en stork bunke. Dra några varv med pepparkvarnen. Skvätt i några teskedar av sillspadet. Rör om ordentligt. Smaka av med ev mera spad och peppar.

Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält dem på svag värme i kastrull eller mikron. Häll i gelatinet i en fin stråle ner i smeten. Rör ordentligt. Det är inte kul att få gelatinklumpar i munnen!

Tillsätt ägghacket, rör försiktigt och smaka av en sista gång.

Häll smeten på brödbotten i springformen. Tillbaka in i kylen i minst 4 timmar. Låt den med fördel stå över natten. Då blir den ännu godare.

IMG_4042 silltårta x

Garnera med gräslökshack dillhack, dillvippor och rädisor.

Njut av en ovanligt god silltårta! Om jag får säga det själv 😉

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ulrica
    17 juni, 2019 at 09:41

    MUMS MUMS.. den där måste jag testa och se om jag kan göra gluten- och laktosfri så Micke kan få njuta av den till midsommar :). Kram Ulrica

  • Reply
    MIDSOMMARAFTON I FJÄLLEN I FJÄLLEN - Gott för själen
    22 juni, 2019 at 06:06

    […] vi var nöjda med grodor och annat så gick vi hem till stugan för att äta sillunch med sill och silltårta. Jamen ser ni. Utelunch! På midsommarafton! I norra Dalarna! Vad sägs om det?! Såååå […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.