recept

FRUKOSTBRÖD – KALLJÄST VARIANT

Frukostbröd är något jag bakat själv i många år. Sedan jag började med en kalljäst variant så går det så himla lätt och snabbt. Som allt annat man gör själv så är det skönt att veta vad man stoppar i sig dessutom. Jag har publicerat receptet förut, men det är många år sedan och är värt att dela med sig av igen.

Kalljäst frukostbröd

Ingredienser till ett kalljäst frukostbröd
Ingredienser till ett kalljäst frukostbröd

Mumsigt och nyttigt med nötter, bär och frön. Här på bilden är det hasselnötter, tranbär och kruskakli.

Gillar att ha i ekologiska produkter.

Och jag gillar bra kvalitet på saker. En sån här till exempel.

Det här är en av de bästa sakerna. Efter att degen är blandad i bunken så häller man den direkt i en oljad långpanna och trycker ut den. Inget kladd på nån bänk! Sen ska den jäsa över natten direkt i pannan i kylen.

Frukostbröd - en kalljäst variant
Frukostbröd – en kalljäst variant

När de är klara och lite avsvalnade så delar jag dem mitt itu innan jag lägger dem i frysen. Då är det så lätt att bara plocka ut dem och bre på smöret när de tinat. Det ska vara lätt på morgonen tycker jag. Det är ju bra när det är lätt även för Andreas när jag låtsassover och han ska ge mig frukost på sängen 🙂

Kalljäst frukostbröd

Här kunde jag inte låta bli att göra i ordning en färsk macka och smaska på direkt!

Recept:

Så gott med kalljäst frukostbröd
Så gott med kalljäst frukostbröd

24 stycken
50 min + jäsning över natten
2000

Ingredienser:

15 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
1-2 dl torkade bär och/eller fruker
2 msk linfrön
1 ½ dl hasselnötter, hackade
1 dl vetegroddar
1 liter dinkelmjöl, siktat

Så här gör jag:

Smula sönder jästen i en bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om. Tillsätt 2 dl torkade bär (jag brukar ta 1 dl så att det inte blir så sött). Grovhacka dem om det är stora bitar, som t ex aprikoser eller äpplen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg.

Pensla olivolja i botten på en långpanna på 24×30 cm. Häll i degen och tryck ut den jämnt i plåten. Täck med folie och ställ in plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten. Dagen efter tar du ut plåten ur kylen och låter den stå i rumsvärme c:a 1 timme. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen.

När det är gräddat brukar jag skära 24 st fyrkantiga bitar och dela de på mitten innan jag fryser in de. Lätt att käka efter upptining.

De håller sig fräscha i tre dagar. Servera med t ex färskost, kalkon och groddar, eller nåt annat.

Jag gillar som sagt ekologiska produkter och jag gillar bra grejer. Att ha en bra köksassisten är bra grejer till exempel. Just nu är det 15% på vissa utvalda saker från Kitchen Aid. En vit assistent exempelvis. Och brödrostar och stavmixrar finns rabatterade. Just min assistent hittar man här. Eller, förmodligen är det en lite nyare modell eftersom min är många år gammal. Gillar den verkligen. Känns rejäl, och den är ju så snygg också. Eller varför inte köpa en orange, i årets färg Honey 🙂 Det finns förstås en mängd kökassistenter att välja bland här, men andra märken kan jag inte svara för.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.