recept

RABARBERSAFT UTAN CITRON – RECEPT

Jag testade att göra rabarbersaft utan citron och det gick alldeles utmärkt. De flesta recept som man hittar har citron i sig. Eftersom jag är allergisk mot citron (migrän) så blir det inte så bra.

Det är ju trevligt att göra en liten rabarberbukett också. Rabarbersäsongen är ju inte riktigt över ännu så någon kanske vill testa att göra saft. Även om det kanske är godast med de allra första sprödaste stjälkarna.

Rabarbersaft utan citron – recept

Ingredienser:

  • 1 kg rabarber, tvättad och skuren i små bitar
  • 1 liter vatten
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • natriumbensoat ifall du vill ha koncerveringsmedel
  • Ifall man vill kan man smaksätta med kanelstång eller vaniljstång. Jag testade kanelstång, men njae, det var bättre utan tyckte vi båda.
Rabarbersaft utan citron

Gör så här:

  • Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i centimeterstora bitar
  • Lägg dem i en stor kastrull och häll på vattnet.
  • Låt småkoka i 15-20 minuter tills rabarbern känns mjuk.
  • Häll koket genom en silduk och låt rinna av ordentligt. Det kanske tar en halvtimme.
  • Mät upp saften som runnit av och häll tillbaka i kastrullen
  • Tillsätt 6 dl strösocker per liter avrunnen vätska.
  • Koka upp och småkoka en stund, och rör om, tills sockret smält.
  • Skumma saften med hålslev om det behövs.
  • Tillsätt konserveringsmedel ifall du vill
  • Häll upp på rena flaskor. (Jag hällde upp lite i en fin glasflaska och ställde i kylen. Resten hällde jag upp i halvliters pet-flaskor och frös in).
Rabarbersaft utan citron
Rabarbersaft utan citron

Det ser så gott ut med saft i de där gamla sockerdricksflaskorna. Och saften är så fräsch och god.

Jag testade också att göra en gin-drink med rabarbersaft och kolsyrat vatten. Det var en hit.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.