recept

GRANOLABAR ELLER ENERGYBAR

 

Granolabar eller energybar, kalla det vad du vill. Gillar du en liten nyttig munsbit som ger bra energi, till frukost eller mellanmål, så kan det här vara nåt för dig. På min lediga dag för nån vecka sedan passade jag på att baka några energitillskott. Receptet, som ursprungligen kommer från Maria, kommer här:

 

img_6117-granolabar img_6114-granolabar img_6122-granolabar

Granolabar

Ingredienser:

5 dl havregryn
1 dl kokoschips
2 dl mandelspån
1 dl pumpafrön
3 msk kokosolja eller smör
1,25 dl honung
1 tsk flytande vaniljextrakt
1 nypa salt
100 g torkade tranbär

 

img_6109-kokoschips

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och täck en ugnsform, cirka 25×25 cm, med bakplåtspapper. Om du smörjer insidan av formen med olja eller smör så fäster bakplåtspapperet.

Blanda alla torra ingredienser på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och sänk sedan ugnstemperaturen till 150 grader.

img_7100-granolabar

Värm smör, honung och vanilj i en kastrull och låt det koka i cirka en minut. Dra kastrullen från plattan och blanda med de torra ingredienserna samt tranbären, blanda noga. Fördela blandningen i den förberedda formen. Tryck till ordentligt så att ingredienserna packas riktigt hårt. Lägg gärna ett bakplåtspapper över ingredienserna och tryck med undersidan av en liten kastrull så att det blir riktigt packat.

 

img_7143-granolabar

Grädda därefter mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler och skär i lämpliga portionsbitar. Förvara i rumstemperatur eller i kylskåp med smörgåspapper mellan lagren. Så goda små mellisbitar som ger bra energi!

Har ni inte redan Marias härliga bok så tycker jag ni ska beställa en, eller kanske önska i julklapp. Här finns recept på fröknäcke från samma bok.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ekenäsliv
    10 november, 2016 at 09:27

    Tack, de ska jag göra…
    Behöver lite mellistips då energin inte är på topp just nu, och för att inte stoppa i sig enmassa onyttigheter för att orka är ju det här ett supebra alternativ!
    Kram Anna

    • Reply
      Lena
      19 november, 2016 at 09:20

      Kul att du gillar det!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.