Fick ett tips av fina Petra om Ernsts goda katarellpaj. Verkade god och jag ville testa. Vi hade frysta förvällda kantareller och en våg med trasigt batteri. Woho, vilken utmaning. Jag skulle försöka få fram motsvarande 400 g färska kantareller i förvällt format utan våg!! Hade inget val och var alltså tvungen att tappa kontrollen vid matlagningen;-) Det gick bra det med och jag fick ihop en paj som dessutom var rätt god.
Mer om festen sen.
Ernsts kantarellpaj
Pajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning:
1 st purjolök
1 dl soltorkade tomater, i olja
1,5 dl bladpersilja
400 g kantareller
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
100g Västerbottensost
salt och peppar efter smak (Jag hatar den beskrivningen i recept. Hur mycket är det då?!)
smör till stekning
Gör så här:
Pajbotten
Blanda smör och mjöl, gärna i mixer.
tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen
Om tid finns så låt degen vila i kylen 2 timmar (vad händer annars då!?)
Tryck ut degen till ett tunt lager i en pajform
Fyllning
Hacka purjolöken i grova bitar ca 2 cm tjocka
Stek på kantarellerna tills de släppt vatten och fått en fin gyllenbrun färg.
Salta och peppra gärna
När kantarellerna är redo så tillsätt purjolöken, tomaterna och sist persiljan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
Strö ut de stekta grönsakerna i pajskalet och häll sedan över blandningen.
Riv till sist över osten och grädda mitt i ugnen på 200 drader i ca 35-40 min.
Servera med en fräsch sallad som den är eller som komplement på en kräftskiva.
Må bäst!
1 Comment
Miss Tess
2 september, 2012 at 09:55Det där lät ju som en riktigt smarrig kantarellpaj, måste nog testas. Jag som älskar kantisar:)
Therese