De här är nästan det enda bakverket, förutom bullar, som jag gör till jul. Och många gillar dem. Trots att det är mandelmassa i så tokgillar jag bollarna. Och även dottern, som inte heller gillar mandelmassa egentligen.
Förra året hittade jag receptet i en gammal Allt om mat – julspecial. Jag har publicerat receptet tidigare, men gör det igen. Jamen de är så galet goda!
Pepparkaksbollar med nötkross (ca 40 st små eller 30 mellanstora)
250 g mandelmassa
200g smör
4 dl havregryn
150 g pepparkakor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering
200 g sötmandel
100g hasselnötter
250g mörk choklad (70%)
Det blir förstås betydligt större mängder än vad som får plats i glasen, men det blev lite snyggare bilder så här 🙂
Gör så här:
- Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
- Skär smöret i mindre kuber.
- Lägg alla ingredienser till bollarna i en matberedare med kniv. Mixa snabbt ihop. Rulla bollar av smeten och lägg dem i kylen.
- Hacka mandel och nötter.
- Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och rulla bollarna i chokladen
- Rulla sedan bollarna i nötströsslet.
Ställ gärna kallt igen.
Några utan nötkross för den som inte gillar nötter.
Bollarna avnjuts bäst riktigt kalla.
Må bäst!
No Comments