recept

PEPPARKAKSBOLLAR MED NÖTKROSS

 

De här är nästan det enda bakverket, förutom bullar, som jag gör till jul. Och många gillar dem. Trots att det är mandelmassa i så tokgillar jag bollarna. Och även dottern, som inte heller gillar mandelmassa egentligen.

 

IMG_9398

 

Förra året hittade jag receptet i en gammal Allt om mat – julspecial. Jag har publicerat receptet tidigare, men gör det igen. Jamen de är så galet goda!

 

IMG_9340

Pepparkaksbollar med nötkross (ca 40 st små eller 30 mellanstora)

250 g mandelmassa
200g smör
4 dl havregryn
150 g pepparkakor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Garnering

200 g sötmandel
100g hasselnötter
250g mörk choklad (70%)

IMG_9341

 

Det blir förstås betydligt större mängder än vad som får plats i glasen, men det blev lite snyggare bilder så här 🙂

Gör så här:

  • Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
  • Skär smöret i mindre kuber.
  • Lägg alla ingredienser till bollarna i en matberedare med kniv. Mixa snabbt ihop. Rulla bollar av smeten och lägg dem i kylen.
  • Hacka mandel och nötter.

 

IMG_9397

  • Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och rulla bollarna i chokladen

 

IMG_9395

  • Rulla sedan bollarna i nötströsslet.

 

IMG_9399

Ställ gärna kallt igen.

 

IMG_9404

Några utan nötkross för den som inte gillar nötter.

Bollarna avnjuts bäst riktigt kalla.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.