hälsa & friluftsliv

SKÅTTVÅNGSGRUVA – VANDRINGSSLINGA SÖRMLANDSLEDEN

 

Sedan jag fick tips om en vandringsslinga vid Sörmlandsleden med start vid Skåttvångs gruva har jag varit sugen att testa den. Det är alltid roligt att testa nya platser och det är bara en timme dit, hemifrån Enköping.

 

Ny bekantskap

För nån vecka sedan var det dags att prova den. På eventet med Kvinnliga Äventyrare i Åre träffade jag en jättemysig tjej. Eftersom vi båda är singlar och båda hade en semestervecka kvar bestämde vi att vi skulle ses för en tur.

 

En vandringsslinga vid Sörmlandsleden med start vid Skåttvångs gruva. Magiskt vackert!

En vandringsslinga vid Sörmlandsleden med start vid Skåttvångs gruva. Magiskt vackert!

Lite om slingan

Slingan är ungefär 10-11 km och går genom ett fantastiskt landskap. Leden var väl utmärkt och på flera ställen, fanns kartor över sträckningen. Mycket bra!

 

Magiskt vackert!

 

När vi gått lite drygt halva sträckan, till stora delar i regn, nådde vi en jättefin och stor rastplats med två vindskydd och tre eldstäder. Vi slog läger vid sjön och vi hade vädret på vår sida resten av dagen.

 

En 3-rätters i skogen

Under en workshop i Åre kring att laga äventyrsmat fick vi en utmaning. Utmaningen bestod i ”en dag utemat i månaden”.

Självklart antog vi utmaningen och tog tillfället i akt. Vi hade planerat för en lyxig 3-rätters  i skogen.

 

Till förrätt blev det Finncrisp, färskost med franska örter, rökt lax och gräslök.

 

Till varmrätt blev det pasta, kronärtskockor i olja, riven parmesanost, matlagningsgrädde och rostade pinjenötter.

 

Jordgubbsssalsa och varm smält Brie

Jordgubbsssalsa och varm smält Brie

Och till dessert blev det jordgubbssalsa och varm smält Brie.

 

Eftersom vi var så mätta efter varmrätten så pausade vi innan desserten. Vi testade att göra upp eld med tändstål under tiden. Det var en viss utmaning med fuktig ved och tidningspapper. När vi försökt en stund googlade vi fram en tutorial på youtube och insåg att man skulle hålla tändstålet mer lutande och dra med kniven med långsamma och bestämda drag. Och ser man på. Jag lyckades till sist. Mäkta stolt! 🙂

 

Jodå, vildsvinsspår även här!

 

Vi fick en fantastiskt fin och mysig dag tillsammans. Tänk att kunna tillbringa nio timmar med en främling bara så där. Och det dessutom bara känns avkopplande och trevligt. Älskar alla dessa möten med människor!

 

Skåttvångs gruva som besöksmål

Mitt ute i ingenstans, finns en verksamhet kring den gamla nedlagda gruvan. Det finns en restaurang, man kan njuta av livemusik ibland, man kan besöka gruvmuseet eller gå på en konstrunda. Älskar när de lyckas få till en verksamhet trots att det ligger avsides. Tyder på bra kvalitét! Vi besökte aldrig gruvområdet utan bara parkerade där. Jag kan verkligen rekommendera ett besök vid Skåttvångs gruva oavsett om man ska vandra eller ej.

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.