Långbryggan, Vasassstenen och kyrkbåten är tre sevärdheter i Rättvik som vi hittade inför vår helg i den lilla staden vid Siljan i Dalarna. Så mycket mera hittade vi inte som lockade. Men det behövdes liksom inte mera. I Rättvik kan man trivas ändå.
Långbryggan – en av tre sevärdheter i Rättvik
Långbryggan måste nog vara den mest kända sevärdheten i Rättvik. Det är ju verkligen ett flaggskepp. Den ligger i centrum precis på andra sidan järnvägsstationen. Det är bara att knata på över tågspåren så ser man bryggan.
628 meter lång och världens längsta insjöbrygga är den visst. Och troligen en av världens längsta träkonstruktioner.
Det är extremt långgrunt här. Så för att ångfartyget, som då gick mellan Leksand och Rättvik skulle kunna lägga till så byggde man långbryggan. Det var redan i slutet av 1800-talet. Det bygget kostade då 25 000 kronor.
Den är låååång. Här har vi gått kanske halva sträckan 🙂
Under åren gick isen hårt åt bryggan så på 1990-talet bestämde man sig för att bygga en ny identisk brygga med hjälp av fonderade pengar. De som ville kunde köpa en planka för 500 kr/styck och få sitt namn ingraverat. Man lyckades samla in tillräckligt med pengar. Det bygget kostade 2.908.706 kronor. På nationaldagen 1992 återinvigdes bryggan.
Man fortsatte att samla in pengar och kunde på nationaldagen 1994 inviga denna utbyggda konstgjorda holme och ångbåtsbrygga så att den blev mer användbar.Väldigt fint och trevlig ställe.
Vasastenen eller Vasamonumentet
Vasastenen, eller Vasamonumentet är en betydligt mer okänd sevärdhet.
Det sägs att här höll Gustav Vasa sitt första tal till dalkarlarna. Detta var i december 1520. Han försökte få hjälp att jaga iväg Kristian II och hans danska gäng. En månad senare ska visst Rättviksmännen ensamt ha klarat av sitt uppdrag vilket var början till befrielsekriget.
Til minne av detta restes minnesstenen på en udde precis intill Rättviks kyrka. Under sin resa genom Dalarna fick Gustav Vasa hjälp av ett antal personer. Dessa personers namn har en varsin liten minnessten runt monumentet. Platsen är väldigt vacker och har en fin utsikt över Siljan och Rättvik.
Stenen syns från Långbryggan. Det är drygt 1 km att gå från bryggan. Jag har zoomat in på bilden för att se stenen. Mellan det gula och det röda trädet syns stenen på kullen.
Kyrkbåten
Den här kyrkbåten ligger längs genomfartsleden. Vi har sett den många gånger på håll när vi passerat, men tänkte nu att vi kunde passa på att titta närmare.
Dessa storbåtar, med 8-12 årpar, har en tradition sen vikingatiden. De användes för transporter i Siljansbygden till en början. Givetvis transporterades varor, men även människor. Människor som skulle till ”tinget”, men främst människor som skulle till kyrkan. Därav namnet kyrkbåt.
När människorna skulle ros tillbaka från kyrkan så började man ofta tävla för att byarna skulle hävda sig och visa sig vara bäst. Den traditionen har sen omvandlats till organiserade roddtävlingar.
Den äldsta kyrkbåten från Siljan är från 1716 och kan ses på Skansen. Båten som kan beskådas på en gräsmatta i Rättvik är byggd 1950. Det verkar vara midsommarfiranden här.
Det finns fler än tre sevärdheter i Rättvik
Givetvis finns det ett antal till sevärdheter i Rättvik. Kanske framför allt sommartid. Och givetvis i trakterna runt Rättvik. På söndagen, när vi packat ihop husbilen och lämnat campingen, så såg vi Springkällan i utkanten av staden och Styggforsen knappa två mil nordost om staden. Väldigt fina platser båda två. Det visar jag senare.
Vi kom fram till att den lilla söta staden vid Siljan verkligen var värt ett besök även en grå helg i oktober! Hur ska det då inte vara en sommardag?!
Må bäst!
No Comments