Jag vet inte var jag fått det ifrån, men jag hade en känsla av att alla svenska städer är ganska gamla. Men så är inte fallet. Sandvikens historia är ganska kort exempelvis. Vi besökte den unga staden i Gästrikland för nån vecka sen.
Här har ni honom. Han som är orsaken till att staden grundades. Göran Fredrik Göransson var namnet. Högbo bruk, som ligger 6 km norr om Sandviken, bildades redan i mitten av 1600-talet. Där hängde Göransson en hel del till att börja med.
Han lyckades utveckla en patenterad metod att storskaligt producera stål. Detta skedde i slutet av 1850-talet och var den största utveckningen av järnhantering sen medeltiden. Ett par år senare grundade han Högbo Stål och Jernverks AB. Det drogs även igång en verksamhet i det som skulle komma att bli Sandviken. Han grundade även Sandvikens jernverks AB ungefär samtidigt som Högbo Stål. Högbo Stål fick ekonomiska bekymmer, som så många andra företag vid den tiden, och gick i konkurs redan efter några få år. Sandvikens jernverk (sedermera Sandvik AB) tog över verksamheten.
De utvecklade verksamheten på en plats där det inte fanns så mycket annat än det. I samband med det så grundades Sandviken, 1862. De insåg nog rätt snabbt att det var smart att fixa till en stad, om jag uttrycker mig så. En stad med bostäder, skolor och kyrkor, kan man tänka sig.
Med sina 2000 anställda var Sandviken ett av Sveriges tre största järnbruk i början av förra seklet. Klart som tusan att det är smidigt om de anställda och deras familjer kunde bo i krokarna. Då vi var på besök i Sandviken passade vi på att strosa genom de gamla arbetarkvarteren. Så fina och välvårdade gamla byggnader.
På bilderna ovan är troligen det första huvudkontoret i Sandviken. Idag har Sandvik 41000 anställda, varav 5500 i Sverige och försäljning i 170 länder. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
Idag är folkmängden drygt 38 000 i Sandvikens kommun (drygt 25 000 i tätorten).
I närheten av de gamla arbetarkvarteren finns även museet Smedsgården. Det var tyvärr stängt när vi var där i november.
I museets trädgård fanns det bord så gissningsvis finns det café i museet under sommartid.
Här kan du läsa mera om vårt besök i Sandviken. Vi hade en trevlig dag i november, även om det inte fanns så mycket att se. Säkert jättemysigt under sommartid och säkert mer möjligheter att ta del av Sandvikens historia.
Må bäst!
No Comments