Historien om Lübeck är lång. Staden Lübeck i norra Tyskland har haft sin nuvarande plats intill floden Trave sen 1143. Staden grundades egentligen 400 år tidigare, men en bit därifrån. Lübeck är alltså väldigt gammal.


Lübeck har varit väldigt drabbat av anfall, belägringar och krig genom åren. Bland annat blev Greve Adolf tvungen att lämna över styret till länsherre Henrik Lejonet år 1157. Denna länsherre var den som bjöd in köpmän i Sverige, Norge, Danmark och Ryssland att besöka hans stad. Det ledde så småningom till ett traktat med Sverige. Historien om Lübeck har starka kopplingar till vårt land.


Under 1100-talet startade arbetet med att etablera ett enormt handelsnätverk, som efter ungefär 200 år kom att kallas Hansan.


Nätverket sträcker sig till kuststäder i England, Frankrike, Portugal, Spanien, och Sverige, men även Ryssland, Orienten och Asien.


I början av 1200-talet blev Lübeck en fri självstyrande hansastad och lydde direkt under Kejsaren. Staden kom att fungera som hansans huvudstad. När Hansan var som störst var ungefär 200 städer ansluta till det. Hansaförbundet varade till ungefär i mitten av 1600-talet.


I början av 1800-talet ockuperade Jean Baptiste Bernadottes franska armé staden. Man återfick självständigheten igen efter några år. Efter 711 år av fritt styre, upphörde friheten under nazityskland.

Den gamla stadskärnan tillhör Unescos världsarv. Lübeck har idag ungefär 220 000 invånare.

Vi besökte Lübeck under två halvdagar, varav 2,5 timme på Hansamuseet. Ett separat inlägg om museet kommer senare. Vi bodde två nätter på camping. Sedan dess har vi hunnit vara i Kiel i tre nätter och ska idag dra iväg 3-4 timmar söderut till Celle.
Här kan du läsa om vad vi tyckte om vårt besök i Lübeck. I det inlägget finns också länkar till föregående inlägg från Tysklansäventyret.
Må bäst!
No Comments