hälsa & friluftsliv recept

Kalljäst hälsobröd

Varför gör man (jag) inte matbröd oftare? Särskilt kalljäst hälsobröd. Åh, vad det är gott det där brödet. Det är ju så himla lätt och snabbt att göra också. I helgen gjorde jag ett ryck i alla fall.

Kalljäst hälsobröd

Kalljäst hälsobröd

Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag känner mig liksom piggare av det där brödet än t ex Lingongrova, som brukar vara alternativet. Jag brukar ha i tranbär och ibland också goijibär så det kanske inte är så konstigt om det ger resultat. Strunt samma om det är min fantasi, det är effekten som räknas.

Här kommer receptet:

10-12 st
50 min + jäsning över natten
2000

 Ingredienser

15 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl torkade bär och/eller fruker
2 msk linfrön
1 ½ dl hasselnötter, hackade
1 dl vetegroddar
1 liter dinkelmjöl, siktat

Så här gör du:

Smula sönder jästen i en bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om. Tillsätt 2 dl torkade bär (jag brukar ta 1 dl så att det inte blir så sött). Grovhacka dem om det är stora bitar, som t ex aprikoser eller äpplen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg. Klipp ut bakplåtspapper i fyrkanter, 15×20 cm. (Se nästa stycke för enklare variant). Tryck ner ett papper i varje fördjupning i en muffinsplåt och klicka i lite deg. Ställ in plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten. Dagen efter tar du ut plåten ur kylen och låter den stå i rumsvärme c:a 1 timme. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen. De håller sig fräscha i tre dagar. Servera med t ex färskost, kalkon och groddar, eller nåt annat du gillar.

Eftersom tålamod inte är min bästa gren så klarade jag inte av det här med att klippa papper och kladda ner degen i formar. Gav upp efter första gången. Jag brukar istället ta en långpanna 24×30 (eller vad den nu kan vara), pensla den med olivolja och sedan trycka ut degen i den. När det är gräddat brukar jag skära 24 st fyrkantiga bitar och dela de på mitten innan jag fryser in de. Lätt att käka efter upptining.

Må bäst!

You Might Also Like

8 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.