livet

Kalasdag & ovanliga lussebullar

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Idag har det varit kalasdag. Har fått en massa fina presenter! Jag hade det lite snärjigt runt min födelsedag så vi tog kalasandet idag istället. Det blev minst sagt med adventstouch. Saffransbullarna la jag på en linnehandduk, som jag lagt på en gammal bräda. Tänkte att det skulle bli lite vackert. Vem har sagt att man måste ha ett fat eller korg?

Här kommer recept på lite ovanliga lussebullar. Gillas av mig. Recept på saffransrulltårta från himmelriket kommer senare!

Lussebullar med strösocker

Ingredienser:
2 påsar saffran
1/2 tsk salt
200 g smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
50 g jäst för sökta degar
1 ägg
17 dl vetemjöl (c:a 1 kg)

1 ägg, uppvispat till pensling

Garnering:
100 g smält smör
3-4 dl strösocker

1. Stöt saffran och salt i mortel. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och värmt til 37 gr.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölkblandingen. Rör tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resten av mjölken, saffran, ägg och det mesta av mjölet, spara tlite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk. Låt jästa c:a 45 min.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela degen i 40 bitar och rulla bitarna runda till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 25 min.
5. Grädda bullarna i 200 gr mitt i ugnen i c:a 10 min tills de fått fin färg.
6. Låt bullarna svalna något och doppa dem i smält smör och strösocker.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    ulrika
    8 december, 2013 at 01:09

    Åhh grattis i efterskott dåra!!!!! …och det ser ut som du gjort saffransbiscotti också det tänkte jag testa i morgon 😉

    Kram Ullis

  • Reply
    CreandoPhoto
    8 december, 2013 at 03:12

    Jag tokälskar alla dessa saffransbullar, så detta är nästa projekt hemma. Jag bakade ju vanliga lussekatter och biscotti är gjorda. Så nu är det dags för lussevarianten med socker på. Mums!

    Och grattis, för det har jag väl inte sagt…? 🙂

  • Reply
    Ninelin
    8 december, 2013 at 04:49

    Här har vi också bakat . . 😉 eller rättare sagt min andra hälft.
    Ja, jag kom iväg, men som i min egna bubbla. Har inte gjort många knop sedan dess.
    Tack för omtanken.

    Kram N

    och grattis igen då 😉

  • Reply
    Victoria Glosemeyer
    8 december, 2013 at 04:56

    Grattis i efterskott! Vilket härligt ljus i dina bilder och recept på saffransbullar efterlyses alltid, kul att kunna variera!
    Kram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.