hälsa & friluftsliv resor - långa & korta

GLENFINNANVIADUKTEN I SKOTTSKA HÖGLANDET

Att titta närmare på Glenfinnanviadukten i Skotska höglandet var en av de saker vi bestämde hemifrån. Det är en känd turistattraktion som vi inte visste nåt om innan. Vi fick reda på efteråt att denna järnvägsbro varit med i Harry Potter. Njae, vi är inga fan så det gjorde inte så mycket. 

Glennfinnanviadukten i skotska höglandet
Glennfinnanviadukten i skotska höglandet

Glenfinnanviadukten är helt i betong och byggdes runt förra sekelskiftet. Lite coolt att de lyckats få den att se ut som en vacker stenbro trots att den är i betong. Järnvägen och viadukten är fortfarande i bruk. Man kan tydligen åka ”Harry Potter-tåget” där.

Det var lätt att hitta dit. Vi knappade bara in Glenfinnan på GPSn när vi skulle lämna Ben Nevis. När vi närmade oss så var det skyltat till viadukten.

Som på de flesta parkeringsplatser, även typ mitt i skogen vid en turistattraktion, så är det parkeringsavgifter. 1 GBP för en timme och 3-4 GBP för en dag verkar vara vanligt. När vi parkerat så kom det två skottar från varsitt håll och erbjöd oss att få överta deras biljetter. Skottarna är ett vänligt folk har vi noterat!

Där fanns också ett visitor center med lite frukt, snacks, broschyrer och toaletter. Där fick vi reda på att det fanns två vägar att gå. En som var mera i dalen, där man skulle se viadukten underifrån och en väg där man skulle komma upp på höjden och se viadukten på håll och få en fin utsikt över den och sjön. Vi började med vägen i dalen eftersom jag som ville fota var rädd att solen skulle hinna dyka bakom berget. Från parkeringen går man ut på vägen och till höger en liten bit. Efter vägbron så går man till höger längs en grusad väg fram till viadukten, ungefär tio minuter bara.

Regnbåge vid Glenfinnanviadukten
Regnbåge vid Glenfinnanviadukten

När vi lagom kom fram så kom det en ordentlig störtskur. Bara att dra på sig regnkläder och se glad ut 🙂

När vi var nöjda där gick vi tillbaka för att ta den andra vägen. Den går upp till vänster bakom visitor center. Efter några få minuters promenad upp för en liten kulle så får man en bra överblick över viadukten och sjön.

Det var en trevlig liten promenad och roligt att ha sett viadukten, men kanske inte något jag skulle rekommendera att åka en omväg för. Om man inte är Harry Potter-fan då. 

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ulrica
    7 augusti, 2019 at 12:43

    Nu gillar alla vi i familjen Harry Potter, men jag minns att när vi var där så var det precis i Potters glansdagar så våra barn var helt begeistrade i att få åka dit och titta på viadukten 🙂 och jag tycker nog att det var bland de finare platserna vi såg på vägen. På den tiden var det dock inte så tillåtet att traska runt så jag har inte sett bron från de vackra vinklar som du visar. Superfint!!
    KRAM Ulrica

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.