livet

FRAMTIDSFULLMAKT KAN UNDERLÄTTA TILLVARON

Detta inlägg är ett samarbete med Lavendla juridik.

Har du koll på vad en framtidsfullmakt är? Har du koll på hur det funkar med bankonton, abonnemang och bostad om något allvarligt skulle hända dig eller en anhörig? Jag hade aldrig hört talas om en sån fullmakt fram tills för bara ett par månader sedan. Jag tror inte jag är ensam om att inte ha koll. Det är nämligen ett ganska nytt juridiskt dokument. Framtidsfullmakten har varit giltigt sedan 1 juli 2017. En framtidsfullmakt säkerställer att mina nära får ta hand om mig och min ekonomi när jag inte längre kan det själv.

Lyckan att bli sambo

Som många av er vet så blev jag sambo i somras. Vi firade såklart vårt nya steg i relationen. Mitt i trädgårdsarbetet 🙂 I ett sånt läge är det lätt att liksom bara vara lycklig och inte tänka på jobbiga saker. Saker som separation eller dödsfall. Eller kanske nån allvarlig sjukdom. Som tur är så är vi båda realistiska. Båda vill att vi ska tänka igenom hur vi skulle vilja ha det ifall det jobbiga inträffar och ta hjälp av en jurist för att få till det korrekt. Vi har själva börjat läsa på hur sambolagen fungerar och har tänkt skriva samboavtal. Vi har också börjat läsa på hur en framtidsfullmakt fungerar.

Tänk om något dramatiskt händer

Har ni pratat om hur ni vill ha det? Har ni löst det juridiskt korrekt? Låt säga att du och din partner har ett hus. Låt säga också att något dramatiskt händer din partner. Något som till exempel en stroke som slår ut hen totalt och oddsen ser inte bra ut. Låt säga att hen inte klarar att ansöka om sjukpenning, inte klarar att logga in sig på banken för att betala räkningar eller föra över pengar. Låt säga att du inte har tillgång till hens konton. Du måste betala alla räkningar med de pengar du själv har tillgång till. Månad efter månad går och dina pengar börjar ta slut. Du inser att huset måste byggas om för att handikappanpassas eller säljas. Du har ingen framtidsfullmakt. Vad gör du då?!

Så kan en framtidsfullmakt hjälpa

En framtidsfullmakt kan underlätta tillvaron om lyckan förvandlas till något dramatiskt.
En framtidsfullmakt kan underlätta tillvaron om lyckan förvandlas till något dramatiskt.

Du kan själv ställa ut en framtidsfullmakt till någon eller några du litar på. Fullmakten ger fullmaktshavaren möjlighet att hjälpa dig att ta hand om din ekonomi, dina personliga angelägenheter eller säga upp abonnemang exempelvis. Fullmakten träder endast i kraft då du drabbats av varaktigt försämrat sjukdoms- eller hälsotillstånd så att du inte kan sköta dig själv.

Det är möjligt att ställa ut fullmakten till en person eller flera. Om det handlar om flera personer kan man antingen bemyndiga var och en att fatta beslut i en viss turordning. Eller skriva så att de måste besluta i samråd.

Det är även möjligt att begränsa den till olika områden. Att en person ska hjälpa till med myndighetskontakter och en annan ekonomin exempelvis.

Vi har lärt oss mera

Att skriva en framtidsfullmakt känns tryggt
Att skriva en framtidsfullmakt känns tryggt

I höstas var vi på en föreläsning om familjejuridik. Efter det googlade vi runt och tipsade våra föräldrar om framtidsfullmakt. Vi har som sagt börjat lära oss mera och ska ta juridisk hjälp. Kanke tar vi kontakt med Lavendla juridik. De finns i en mängd städer över hela landet och hjälper till med allt från familjejuridik till begravningar. De känns väldigt kompetenta och breda i sitt utbud av tjänster. Jag gillar att de har mycket information om det juridiska direkt på hemsidan också. På ett lättbegripligt språk. In och kolla vetja!

Har ni koll på läget?

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maria -Wikers Liv
  28 januari, 2020 at 12:55

  Nej, just framtidsfullmakt hade jag ingen aning om!?? Vi fick en rejäl genomgång i familjejuridik förra hösten/vintern via vår Private Banking, den var riktigt bra och nyttig och vi fick veta en hel del som vi inte visste, och fick veta att vissa saker som vi trodde vi hade koll på var felaktiga 😉 Vi har ju en massa ungar som bildat familj och bo och vi äger ju lite hus och så… så det känns viktigt att det blir rätt om något händer oss.
  Kanske dags att kolla upp framtidsfullmakten också, även om vi delar konton…
  Kram och tack för ett viktigt och bra (reklam-)inlägg!
  /Maria

  • Reply
   Lena
   18 februari, 2020 at 05:53

   Mm, precis. Man tror man har koll, eller hyfsad koll, så det känns alltid bra att stämma av med proffs.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.