hälsa & friluftsliv

HAGA EKBACKAR NATURRESERVAT

För några veckor sedan var vi på en liten vandringstur i Haga Ekbackar naturreservat utanför Enköping. Det har bara inte blivit av att jag delat med mig tidigare. Lite bortglömt blev det nog.

En liten vandringstur i Haga Ekbackar naturreservat
En liten vandringstur i Haga Ekbackar naturreservat

Det var när Coronans framfart ganska nyligen startat här och vi kände att vi behövde ut på en utflykt. En liten bilutflykt. Regnet hängde i luften.

Jag kom på att jag passerar en skylt med naturreservat varje dag på väg till och från jobbet. Föreslog att vi kunde åka fram och titta lite. Eftersom vi inte var helt rätt klädda så tänkte vi inte gå så långt. Det slutade ändå med att vi gick hela rundan. Området ingår i det europeiska nätverket för skyddad natur – natura 2000.

Grönskan hade ännu inte givit sig till känna och det var riktigt grått väder. Så egentligen var rundan rätt trist. Inget vattendrag. Bara skog och stig. Men vi skulle ju bara titta lite 🙂

Det var dock väldigt välskött och väldigt många informationsskyltar. På 1500-1700-talen så avverkades böndernas ekskogar på order av Kungen (Kungarna). Virket behövdes till skeppsbygge. Därför finns främst ekar i herrgårds- och skogsmiljö numera. Detta område hörde till Haga slott några kilometer utanför Enköping.

Det fanns så klart andra träd också än ekar, även om området kallas Haga Ekbackar.

Ja, som sagt, vi var inte riktigt rätt klädda. Och det började regna lite medan vi gick där.

Vi kom till resterna av ett litet torp. Så spännande att fantisera om hur det var att leva där och då. Gissar att den ena delen av byggnaden var bostad och den andra delen var för djuren.

Någon torpare har bott i Haga ekbackars naturreservat
Någon torpare har bott i Haga ekbackars naturreservat

Det var kanske inte riktigt lika ljudligt trafik på vägen en bit bort på den tiden!

Inte bara ekar i Haga ekbackars naturreservat
Inte bara ekar i Haga ekbackars naturreservat

Turen är bara cirka en kilometer så det var snabbt gjort att ta sig runt. Vi hade ju inte riktigt bästa förutsättningarna för att ta Haga Ekbackar till våra hjärtan, men jag känner mig rätt övertygad om att det är fantastiskt nu när det grönskar och fåglarna kvittrar. Jag ska nog rösta fram ett förslag att vi tar oss dit igen och ger reservatet en ny chans.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tina ME
  10 maj, 2020 at 04:51

  Så vackert tycker jag som annars är lite rädd för skogen. Jag är ju ett större fan av havet och tycker att det är lite läskigt med skogen, särskilt på ”fastlandet” där det finns vilda djur. Men jag kan förstå känslan för det finns en liten skog här i närheten av där vi bor som jag tycker om och där vi ofta brukar gå men jag skulle aldrig våga gå där själv :-). Ha en fin uppstart på nya veckan. Kram //Tina

 • Reply
  Ulrica Hållén
  12 maj, 2020 at 10:34

  Oh, det var åratal sedan som jag var där.. men det är lite mäktigt med de där stora ekarna :-).
  Jättehärliga bilder!!

  Kram Ulrica

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.