recept

Aubergin-gratäng som nockar

 

Efter önskemål.

 

Aubergine-gratäng som nockar

Aubergine-gratäng som nockar

För ett par veckor sedan berättade jag om våra vänner som bjöd på en gratäng som nockade mig totalt. Vännernas information om hur den skulle göras var typ, basilika, tomatsås, ett berg parmesan och en maaaassa känsla. De hade varit på matlagningskurs på en Sicilien-resa, så jag förstår den minst sagt luddiga beskrivningen. I fredags testade vi att göra den själva. Här kommer ett lite mer oluddigt recept. Som även jag kan följa 😉

Aubergine-gratäng som nockar (4 pers)

2 auberginer
1 stor kruka baslika
3-4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Knappt 1 burk tomatsås (Dolmio/Barilla eller egen går såklart också. Gör då c:a 4-5 dl).
C:a 200 g Parmesan-ost
Vitpeppar
Salt
(Rapsolja att fritera i)

Skär auberginerna i 1/2-cm stora skivor. Fritera aubergine-skivorna i het rapsolja (eller frityrolja) tills de får färg. Låt de rinna av ordentligt. Hacka basilikan (både blad och stjälkar) med mixer tillsammans med olivoljan och vitlöksklyftorna. Ska bli ganska rinnigt. Riv parmesanen. Ska bli ungefär ett fullt rivjärn.

Varva de avrunna auberginerna med röd sås, grön sås, parmesan och kryddor i en grantängform. Avsluta med osten. Gratinera i 200 grader i c:a 20 min (tills osten smälter och får fin färg).

Sen kan man skriva att man ju kan ändra mängd och kryddor efter eget tycke och smak. Men det vägrar jag skriva för det fattar ni ändå. Jag, med min Excel-hjärna, gillar recept som man kan följa på pricken. Jag blir galen när det står en skvätt, en nypa, smaka av o s v. Hur ska jag veta hur det ska smaka, när jag aldrig gjort det tidigare?! Ja, ni fattar.

Må bäst!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Svägerskan
  30 juli, 2012 at 07:57

  Ser urgott ut, ska pröva receptet och följa det 😉

 • Reply
  Sara
  30 juli, 2012 at 10:12

  Tack nu vet jag vad jag kan göra av de två som ligger i kylen! Imorgon har vi inga barn heller så detta recept passar ypperligt!

 • Reply
  Milla
  30 juli, 2012 at 11:03

  Wow det där måste jag prova när vi har vardag tillbaka här i huset. Aubergine är lite petigt att få en del att äta i den här familjen men är det parmesan med så kan det funka. En bra GI-rätt dessutom, GI som vi ju försöker följa så gott det går. Jag tycker det där måttet ”en näve” är svår att vet hur mycket det är…. kram Milla

 • Reply
  Lotta
  30 juli, 2012 at 11:04

  Det ser ut som en gratäng helt i min smak!!!

  Tack!

 • Reply
  creando
  31 juli, 2012 at 11:36

  Åh, tack! Precis vad jag behöver. Nytt recept som funkar för en LCHF:are 🙂
  Kramen

 • Reply
  chatarina
  31 juli, 2012 at 04:56

  Hej! Jo, Melenzane alla parmigiana, som rätten heter är supergod, det gjorde jag många gnger under de år jag bodde på Sicilien:) och jag gör den fortfarande.
  Kram

  • Reply
   Lena
   31 juli, 2012 at 06:38

   Jahaja, där ser man. Nu när jag googlar det så ser jag att det finns massor med olika recept. Men, den blir inte sämre för det 😉

   Kram Lena

 • Reply
  sofia
  2 augusti, 2012 at 07:56

  Hej! Kul att du hittade till mig, och nu har jag ju hittat hit:) Måste göra den där rätten, ser ju supergod ut!

  Ha det så gott och vad glad jag blir att du följer mig! Kram

  • Reply
   Lena
   2 augusti, 2012 at 08:05

   Välkommen hit och välkommen tillbaka!

   Kram

 • Reply
  ORDEN TOG ALDRIG SLUT - Gott för själen
  23 september, 2018 at 04:23

  […] och tryffelolja till förrätt. Till varmrätt blev det smördegsinbakade kycklingfiléer och aubergingratäng. Till dessert bjöd vi på lakritsfluff. Förra gången jag gjorde den hade jag både […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.