livet

Om att åka hem

 

Den här orkidén från symbolisera ett hem.

Har länge funderat på uttrycket att åka hem. Inte så märkligt uttryck egentligen, men just fenomenet att vissa personer säger att de åker hem när de åker hem till sina föräldrar. OBS att jag nu inte säger vad som är rätt eller fel. Det bara fascinerar och intresserar mig.

Språknörd som jag är gjorde jag en högst ovetenskaplig undersökning på mitt förra jobb, där vi var 25-30 stycken på samma avdelning. Försökte hitta en röd tråd i vilka som använde det uttrycket. Var det de som hade föräldrar som bodde kvar i huset man växt upp i, var det de som hade en väldigt nära relation till sina föräldrar, var det de som tillfälligt flyttat till annan stad för att plugga och på det viset hade kvar sitt flick-/pojkrum, de som flyttat till en annan stad? Nej. Hittade ingen röd tråd. Jag är fortfarande nyfiken. Själv åker jag hem när jag åker hem och till mina föräldrar när jag åker till mina föräldrar. Minns att pappa sa fortfarande i typ 50-årsåldern att han åkte hem när han åkte till sina föräldrar. Åtminstone så länge farfar levde och innan farmor flyttade till stan.

Är nyfiken på hur ni säger? Har ni någon teori om fenomenet?

Må bäst!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Lotta i USA
  14 januari, 2013 at 07:08

  Intressant! Uttrycket spetsas till när man bor utomlands och man kan fundera på var ”baseline hemma” är. Jag åker fortfarande hem till Sverige, och väl där, åker jag (hem) till mina föräldrar. Det känns bra att säga så!

  xx

 • Reply
  Malin - Stjärnflocka
  14 januari, 2013 at 07:39

  Haha!!! Roligt! Jag skulle aldrig komma på tanken att fundera på detta, vet inte ens vad jag säger… man så är jag ju mattenörd och inte språknörd. 🙂
  Kram Malin

 • Reply
  Helenasenklavardag
  14 januari, 2013 at 07:41

  Ha ha ja vissa sajer kan man ju fundera på! Jag åker hem till mig och till mina föräldrar när jag åker dit!
  Kram Helena

 • Reply
  Sara
  14 januari, 2013 at 08:03

  Vilken rolig reflektion – jag gillar språket!
  Jag åker nog hem till Värmland faktiskt, är i grund och botten värmlänning även fast jag inte bott där sen 1996!

 • Reply
  Tittilina
  14 januari, 2013 at 10:34

  Det där har jag oxå funderat på och när jag var student sa jag att jag åkte hem när jag åkte till mina föräldrar. Nu säger jag åka hem till mamma och att åka hem betyder att åka till huset där vi bor. Var jag lite snurrig där?

  Kursen jag gått är Visuell kommunikation på högskolan i Jönköping.

  Kram på dig!

 • Reply
  dianasdrömmar
  15 januari, 2013 at 06:06

  Intressant, jag säger nog åker till mamma kram Diana

 • Reply
  creando
  15 januari, 2013 at 06:07

  Jag åker hem till mig. Till mamma och pappa åker jag till mamma och pappa. Japp, så är det här 🙂

 • Reply
  Åse
  15 januari, 2013 at 10:53

  När jag åker hem är det hem till mitt hem, när jag åker till föräldrarna ja då åker jag hem till mina föräldrar helt enkelt. Ha en fin onsdag .

 • Reply
  Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok
  15 januari, 2013 at 10:59

  Jag åker hem när jag åker till huset där vi bor just nu, när jag åker till Sverige, när jag åker till Arjeplog, när jag åker till Uppsala, när jag åker till vårt hus i Sverige, och när jag åker hem till mamma och pappa (fast de flyttat till ett hus där jag aldrig bott och aldrig haft något rum). Alla de ställena är hem för mig, samtidigt. Här skrev jag lite om det (fast inga förklaringar tyvärr): http://fragaugglan.se/om-att-komma-hem/

 • Reply
  BeA - Ett Ord på Vägen
  16 januari, 2013 at 07:06

  Jag tror oftast att man säger : åker hem – där man en gång haft sina rötter…
  Kramis

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.