recept

Konjaksgravad lax


SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

I lite senaste laget kommer ett bra recept på gravad lax. Kanske är det nån som vill fixa till midsommardagen.

Bilder och recept från förra gången då vi gravade. Ursprungsreceptet är från den här härliga tjejen. Vi har modifierat om lite. Förra gången testade vi med konjak, denna gång har vi testat med rökig whisky. Det blir säkert kanon.

500 gram färsk laxfilé
4 msk flingsalt
2 msk strösocker
rivet skal av 1/2 citron
2 tsk konjak
2,5-3 dl finhackad, färsk dill

Gör så här:

1. Placera laxen med skinnsidan nedåt i en form med höga kanter, exempelvis en ugnsfast form.

2. Blanda flingsalt och socker med varandra och strö över laxen, se till att ovansidan är ordentligt täckt av salt- & sockerblandningen.

3. Riv citronskalet och lägg ovanpå saltet. Häll därefter snaps/konjak/whisky över laxen och masserat ihop lite snabbt alla andra ingredienser.

4. Hacka tillsist dillen och strö över laxen.

5. Plasta in hela formen ordentligt så att det inte kommer in någon luft. Placera därefter tunga föremål över laxen så att den pressas nedåt. Ställ in i kylskåp och låt laxen gravas i ca 2 dygn.

6. Skär i tunna skivor.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    dianasdrömmar
    19 juni, 2014 at 07:21

    Mums vad gott 🙂 kram Diana

  • Reply
    Prinsessorna på Bellevue
    19 juni, 2014 at 08:08

    Äntligen kollat ikapp lite och du har köpt så snygga outfits och den där endurotävlingen verkade ju livsfarlig!!! 😉 Laxen kommer säkerligen bli super och jag önskar dig en jättefin midsommar!

    Kram
    Petronella

  • Reply
    Eva Jansson
    19 juni, 2014 at 02:07

    Satt precis igårkväll och funderade på om jag skulle göra gravad lax vid något tillfälle. Nu måste jag ju se till att shoppa lite lax mm gott när vi åter är på hemmaplan. Attans att vi bestämde oss för Karlskoga, hade varit lite mysigare med er i Mariefred. Fast en sån träff kan vi ju få till vid ett annat tillfälle också. Måste i första hand se till att komma till avslut i Kga. Ha en riktigt härligt, avslappnad midsommar! Kram på er!

  • Reply
    Vitae Stilo
    19 juni, 2014 at 03:33

    Å så gott det ser ut! Alltid bra att få lite nya recept på lax, det är min favoritfisk.

    Önskar dig en trevlig midsommar!

    Kram
    Helen

  • Reply
    VÅRKÄNSLOR OCH JULSTÄMNING PÅ SAMMA DAG - Gott för själenGott för själen
    11 februari, 2017 at 07:10

    […] det full julstämning. Maken gravade lax. Receptet på en jättegod och enkel gravning hittar du här. Det räcker med två dagar så än så länge hinner du till jul. Förra året till midsommar […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.