resor - långa & korta

HEARST CASTLE – ETT GALET STÄLLE

IMG_4410 2 IMG_4416 2

Jag är så ledsen att jag inte upptäckt att kamerainställningarna var åt skogen fortfarande när vi kom till det här galna stället. Jag har försökt göra mitt bästa för att mörka ner några bilder så det åtminstone går att se nånting. Bilderna inifrån måste man ha tillstånd för att få publicera, så det hoppar jag över.

William Randolph Hearst föddes i slutet på 1800-talet och var en mycket förmögen tidningsman. Han lät bygga ett hus, eller snarare tre hus, högst upp på ett berg. Alltså, han hade så stora ägor så det går inte att beskriva. Bara Visitor Center som man kommer till först (och som innehåller biljettförsäljning, souvenirförsäljning, lunchrestaurang) är stort som ett IKEA, typ. När det var dags att gå på den tour man bokat in sig på så var det en buss som tog en upp till huset. Bussen tog 15 minuter. Helt galet stort, som sagt.

 

IMG_4420 2 IMG_4423 2

Det tog 30 år att bygga och rymmer 145 rum. Han var en väldigt vänlig och omtänksam man och hade ofta gäster. Bl a har Charlie Chaplin, Walt Disney och flera presidenter varit på besök. Han brukade säga att de inte behövde ta med sig sina tjänstefolk. Om de ändå gjorde det så var de också hans gäster, vilket innebar att de fina gästerna plötsligt kunde sitta bredvid sitt tjänstefolk till middagen.

 

 

IMG_4444 2

Den här poolen är över 30 meter lång och tog fem år att bygga.

 

IMG_4453 2

Och det här är den tjusiga inomhuspoolen.

Han var också intresserad av djur och var mycket mån även om dem. Här fanns ungefär 100 olika djurarter, bl a zebror, kängurur, lamadjur och isbjörnar. Han byggde även pooler åt djuren så de kunde svalka sig.

Jag gick och funderade på hur han som businessman på 30-talet kunde bo så här ensligt. Jag fick svaret på slutet då guiden pekade på landningsbanan. Naturligtvis hade han både en landningsbana och såg till att det byggdes järnväg. Haha! Ett galet ställe som är värt ett besök! Det är nästan så jag vill åka tillbaka bara för att få några vettiga bilder.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.