hälsa & friluftsliv

EN FREDAGMORGON DÅ MAN BLIR UTSKÄLLD

 

Startade denna morgon med en utskällning.

 

IMG_2977 IMG_2975 1

Inga vackra bilder direkt. Varken på mig eller naturen. Men det är ju så verkligheten ser ut, både jag och naturen.

Hur som helst. Fredag morgon, jobba-hemifrån-dag, och jag drog som vanligt på mig kläderna för en löprunda.

När jag kommit halvvägs så blev jag utskälld av en lösspringande hund. Igen. Inte första gången. Det finns få saker som provocerar mig så mycket som lösa hundar utan kontroll. Nu sticker jag ut hakan rätt mycket. Jag är medveten om det. Men det är så jag känner.

Det tjafsas ofta i diverse språkforum på nätet och spalter i tidningar ”jo, man måste ha hunden kopplad” och ”nej, det måste man inte alls”. Så här är det. Jo, det måste man generellt. Det är lagstyrt. Det står inte direkt i lagen om koppel, men indirekt så innebär lagen detta. Typ. Eller åtminstone stå under sån lydnad som om den vore kopplad. Och det uppfyller extremt få.

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. ”Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sånt sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.” Direkt avskrift från lagboken.

Den lösa hunden må vara hur snäll som helst och aaaaldrig gjort nåt…, men du vet aldrig om den person som möter hunden är fullständigt skräckslagen. Det kan vara ett litet barn som hunden springer fram till och slickar i ansiktet och får men för livet o s v. Om du ställer detta mot lagtexten ”…orsakar skador eller avsevärda olägenheter” så går det inte ihop. Så enkelt är det. Åtminstone i min värld. Dessutom, om hunden springer lös bland vilt när det inte är tillåtet, och inte kan fångas in, kan den lagligt bli avlivad!

Härom dagen mötte jag en hundförare som såg mig på långt håll. Hon såg till att hunden satta sig och passade på att träna lydnad så hunden hade fullt fokus på henne och inte på mig. Dessutom var hunden kopplad! Snyggt jobbat, säger jag!

F’låt! Skönt att få skriva av sig ibland. Nu ska veckans sista arbetsdag klaras av och sen tar vi helg vänner!

Må bäst!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Eva
  25 september, 2015 at 09:15

  Håller helt och fullt med dig angående hundar och katter. Har problem med det i vårt område och på min tomt. Hur kul är det att sitta i trädgården och känna doften av katternas urin, gräva i rabatterna och upptäcka katternas avföring, klippa gräsmattan och försöka undvika att kliva i hundarnas avföring. Å fastän man påtalar det på ett snällt och snyggt sätt, så reagerar inte ägarna överhuvudtaget på vad man säger, eller så får man svaret att du får väl sätta upp stängsel då. Hmmm…..
  Kramzikram på dig och ha en härlig helg!

  • Reply
   Lena
   25 september, 2015 at 11:19

   Gggrrrrr!

 • Reply
  Helen
  25 september, 2015 at 01:12

  Skön start på dagen! 🙂 Jag va ute o sprang igår, 3 skällande hundar innanför staketet visseligen men ”husse” stå bara o glo… då tänker man ”du kan väl iaf säga till dina hundar” trevligt helg!

  • Reply
   Lena
   25 september, 2015 at 01:33

   Eller hur! Trevlig helg till dig också!

 • Reply
  Mamma C
  25 september, 2015 at 02:05

  Själv gjort en löprunda idag men inga lösa eller skällande hundar här.
  Kram Mamma C

  • Reply
   Lena
   25 september, 2015 at 03:11

   Dubbelplus! Både löprunda och inga lösa hundar 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.