hälsa & friluftsliv

UTESÄSONGEN NÄRMAR SIG MED STORMSTEG

Utesäsongen närmar sig med stormsteg för gemene man. För vår del så är vi ju ute i naturen året om, men långt ifrån alla är ju det. Vi älskar att vara ute när tillfälle ges, och, som jag sagt förut, det blir så mycket trevligare när man har en bra utrustning. Så jag tänkte tipsa om lite saker igen. (Det är många länkar i inlägget så skrolla vidare om du inte gillar det). Det kan tyckas vara lite kostsamt, men med tanke på att det är så bra kvalitet så kan man ha sakerna i många många år.

Bilderna togs för ett par veckor sedan då vi var i Härjarö naturreservat. Här kan man läsa om vad ett naturreservat är.

utesäsongen närmar sig

Visst ser det väl mysigt ut att sitta så där i solen vid vattnet och förbereda maten. Förbereda den i lugn och ro medan man lyssnar på tystnaden eller vågskvalp och fågelkvitter. Så rogivande! Här använder sig Andreas av delar av ett måltidskit. Det består av en djup och en vanlig tallrik, en spork (sked i ena änden och gaffel i andra änden), två burkar med lock, en ihopfällbar mugg och en skärbräda. Som ni ser har skärbrädan några hål i ena änden. Mycket praktisk som mothåll om man vill tömma vätska ur en kastrull t ex.

Här hittar du just samma som vi har. Det finns flera färger och andra varianter på kit med både flera och färre delar ifall man är intresserad av det. Här hittar du ett antal av just samma märke.

En Morakniv är alltid bra att ha med sig. Här hittar du en vanlig som kan användas mot ett tändstål ifall man vill tända på gammalt Hedenhös-sätt. Och här finns en lite mindre kniv med tillhörande eldstål.

Kläderna är förstås också rätt avgörande för om det blir en trevligare tur. Här har Andreas på sig Lundhags friluftsbyxor modell Makke. Här hittar du såna. Eftersom det finns lite extra långa, lite tunnare och lite tjockare så vill jag inte länka till ett par specifika. Makke finns även i dammodell, men jag har Authentic II. Här finns dambyxor.

Underställ i merinoull är en självklarhet för oss numera. Sommar som vinter. Så skönt och så praktiskt. Det finns allt från trosor/kalsonger, bh och linne till långkalsonger och långärmade tröjor. Här hittar du till dam och här till man. En skjorta är alltid skönt att dra på sig över underställströjan. Här finns både dam- och herrskjortor.

Att ha rejäla kängor är toppen. Det är stadigt för vristerna, man blir inte blöt och man halkar inte lika lätt som vanliga sneakers. Jag har de lite lägre Tjakke och de högre Mira. Här hittar man dem. Och Andreas har Tjakke och Jaure. Jaure verkar vara slut just nu, men här finns de andra.

utesäsongen närmar sig

Tillbaka till utrustningen då. Ett friluftskök ökar möjligheterna för en längre utevistelse. Den variant som vi har är superlätt och tar knappt nån plats. Sen har vi köpt till en lite större kastrull för att lättare kunna koka lite större mängder än den som följer med (en knapp liter). Här finns köket. Här är kastrullen på bilden. Vindskyddet som står på sidan (pga för stor kastrull) hittar jag inte nu.

Här finns ett jättebra bestickset.

utesäsongen närmar sig
Utesäsongen närmar sig med stormsteg!

Drycken hålls kall förvånansvärt länge, även sommartid, i denna isolerade flaska. Här finns flera storlekar, färger och modeller.

utesäsongen närmar sig

Så där ja. Då var kläderna på kroppen, maten lagad och drycken upphälld. Bara att mumsa i sig.

utesäsongen närmar sig

Men det viktigaste av allt. Kom ihåg att njuta av stunden. Att dumglo rakt ut. Vara fokuserad på nuet. Att sitta tyst och lyssna. Och bara andas. Hörrni utesäsongen närmar sig!

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anna-Maria
  17 mars, 2022 at 10:16

  Mycket bra tips! Får mig att vilja ut i naturen mer ordentligt. 🙂

  • Reply
   Lena
   17 mars, 2022 at 08:49

   Kul att du gillar!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.