husbil resor - långa & korta

”GAMMAL SOM GATAN” – KOMMER FRÅN ARBOGA

Ha du nån gång funderat på var uttrycket ”gammal som gatan” kommer ifrån? Och om jag lägger till ledtråden Sveriges första riksdag, så kanske fler vet. Ja, nu står det ju i rubriken så det var ju inte så svårt att gissa.

Västerlånggatan, med sina kullerstenar och trähus, är en av Sveriges äldsta gator, finns i Arboga och sägs spela huvudrollen i uttrycket ”gammal som gatan”. Där till höger är byggnader med adress Västerlånggatan. De ligger rätt fint minst sagt.

Att få veta såna där typer av saker från historien är bland det roligaste tycker jag. Kungar och slott hit och dit, visst, intressant det också, men sånt där vardagligt är så mycket roligare!

Namnet Arboga

Roligt är också att få veta hur en stad fått sitt namn. Arboga-ån, som går som en båge i ena änden av staden, har givit den sitt namn. Namnet Arboga kommer alltså från å-båge.

Man kan ju undra vad man ska till Arboga att göra en kall vinterhelg. Vad gör man i denna lilla stad, i västra Västmanland, med bara 14 000 invånare? Faktum är att det verkar ha varit en av Sveriges viktigaste städer på medeltiden. Det var den västligaste staden som var förbunden vattenvägen med Stockholm och ”världen”. På fartyg i Arboga lastade man järnmalm från Bergslagen.

Fartygen lossade malmen i Stockholm för vidare transport. Och fartygen lastade sen på diverse varor i Stockholm för att lossas i Arboga när de kom tillbaka dit. På 1600-talet då Hjälmare kanal byggdes, var det slut med det roliga för Arboga city. Då blev den nya kanalen bättre att använda för att frakta järnmalmen. När frakt-partyt var som roligast fanns det faktiskt så många som runt 20 fartyg (jag har sett lite olika uppgifter) som ägdes av förmögna Arboga-bor.

Järnvågen i Arboga

Innan järnmalmen lastades på fartygen så vägdes den på en järnvåg. Idag finns en kopia av denna våg strax intill Ladbron. Bron sägs ha fått sitt namn från tyskans laden, som betyder lasta. Man tror att den byggdes på 1200-talet eftersom man funnit spår efter bebyggelse intill från den tiden.

Denna bro heter idag Kapellbron. Efter de tre byggnaderna i bild (aprikos, röd, gul) så ser man en pytteliten gul byggnad och ett högt träd. Där fanns järnvågen och numera en kopia av järnvågen. Den lilla gula byggnaden ser man i närbild på nästa bild här nedanför.

Nåt slags pumphus stod intill järnvågen. Det verkar lite halvjobbigt att ta sig in genom den där dörren 🙂

Magasinsbyggnader finns här och där i staden, från tiden då det begav sig.

Sveriges första riksdag

Och det där med Sveriges första riksdag då? Jo, ni vet, den där snubben Engelbrekt Engelbrektsson, som slogs tillsammans med dalkarlarna mot kungen Erik av Pommern, sisådär i början av 1400-talet. Han trummade ihop ett gäng biskopar och riddare och andra ”höjdare” för att koka ihop en plan över hur de skulle få bort den där Erik. Vid detta så kallade Arboga möte, år 1435, blev Engelbrekt vald till rikshövitsman. Och det blev därmed landets första riksdag.

Besöket i Arboga

Vad tyckte vi om Arboga då?. Det var som sagt en kall vinterdag. Typ 8 minus, när vi parkerade på en ställplats vid ån.

Vi drog på oss varma kläder och gav oss iväg på en tur på stan. Solen strålade och så gjorde vi. Vi gick längs åpåmoneaden och njöt.

Gick en bit och jag vände mig om och fotade från det håll vi kom.

Heliga Trefaldighetskyrkan, som byggdes av fransiscanermunkarna, syns på håll.

Vi hade inte kunnat välja en bättre dag!

Vi strosade runt bland historiska platser och studsade in på Arboga museum, som får bli ett separat inlägg. När vi var nöjda med det så pausade vi på ett café för en smörgås och kaffe innan vi gick tillbaka till bilen. Vi flyttade sen bilen 4 km utanför centrum till Hjälmare docka för övernattning och vandringstur.

Gammal som gatan eller ej. Arboga var helt klart värt ett besök en kall snöig vinterdag. Hur ska det då vara en varm sommardag!? Hur mysigt som helst. Då kanske man även kan se kullerstensgatorna. Vad tycker ni? Ser det inte trevligt ut?!

Nu har vi sovit så gott i husbilen. Vår andra natt i den, men första på tur. Som kallas, som vi såg, var det 14 minusgrader ute, men bilen kämpar på och håller 18-20 grader inomhus. Trots att det inte fullt ut är en vinterbil.

Vi ska snart äta en lång mysfrukost snart och förbereda oss för en kort vandringstur här vid Hjälmare kanal. Det är rätt mycket snö så det är bra att vi har stavarna med oss. Alltid bra att ta det säkra före det osäkra när man är ute på hike!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.