husbil resor - långa & korta

ARSENALEN – SVERIGES FÖRSVARSFORDONSMUSEUM

Jag hade knappt hört talas om Arsenalen, trots att jag åkt förbi detta Sveriges försvarsfordonsmuseum två gånger om dagen i 11 år. Vi besökte museet utanför Strängnäs i Sörmland på väg hem en januarisöndag.

Arsenalen

Arsenalen visade sig vara ett riktigt intressant och välgjort museum med määääängder av militärfordon och information om europas krighistoria främst. Visste ni förresten att första världskriget började med att Österrikiske tronföljaren och hans fru blev dödade under ett besök i Sarajevo, Bosnien? Jag hade ingen aning. Eller, jag fick ju säkerligen lära mig det i skolan för hundra år sen, men det minns jag absolut inte.

Arsenalen

Långa rader med stridsfordon och en massa fakta om respektive fordon.

Arsenalen

Lite här och var fanns uppbyggda miljöer med soldater och befäl in action för att levandegöra.

Här har man gjort en liten modell av så kallad cykeltolkning. Flera länder har använt sig av cyklande militärer, men bara Sverige har bogserat cyklisterna efter lastbil eller traktor. Idag används det inte alls.

Man fick även en liten inblick i militärernas liv och utsatthet. Här var det illustrerat med ljud från en gråtande soldat och en telefon som ringde nästan oavbrutet (som jag höll på att få psykbryt på! Jag kan bli galen på ljud!).

Arsenalen

Även militärfordon behöver repareras ibland. Här har de byggt upp en fältverkstad med det nödvändigaste.

Reservdelar och förbrukningsvaror förmodar jag.

Arsenalen

Givetvis blev militärerna skadade och sjuka i fält, vilket man behövde hantera på plats. Här en kista med medicin.

Sveriges försvarsfordonsmuseum kallas Arsenalen och ligger alltså nån mil nordväst om Strängnäs. Jag tyckte det var riktigt intressant och väl värt ett besök. Jag är visserligen så nördig så att jag är nyfiken och intresserad av det mesta. Alltid kan man lära sig nåt. Och att lära sig nya saker är ju kul, om du frågar mig.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.