husbil resor - långa & korta umgänge

3-RÄTTERS OCH KONSERT PÅ DALHALLA

Vilken härlig kväll vi hade i fredags. En 3-rätters och konsert på Dalhalla var helt klart över förväntan. Maten! Platsen! Konserten med ZZ Top! Vi var supernöjda alla fyra, vi och våra vänner.

Förberedelser för kvällen

Vi hade tagit ledigt hela fredagen och drog iväg med husbilen redan på torsdagskvällen. Vi lämnade Dammsjön på fredagmorgonen och stannade till vid Lundhags i Insjön. Jag hittade en merinoull-tischa, som redan kommit till användning, och en vadderad överdragskjol för vinterhiking.

Vi var på plats på Dalhalla-området strax före 12. Medan vi väntade på att få komma in på ställplatsområdet kl 14 så åt vi lunch på parkeringen intill. Regnet kom, det tilltog, och sen fullkomligt vräkte det ner. Och åskan kom. Men. Sisådär en kvart innan ställplatsen öppnade så upphörde regnet och himlen sprack upp.

Vi chillade en timme innan våra vänner anslöt.

De korkade upp champagnen för att fira att semestern startade (för dem). En stund senare var det bara att snabba oss på att fixa i ordning oss. Redan kl 16 skulle vi vara på plats på arenan eftersom vi hade middagsbiljetter. Det råder ju totalt väskförbud på konserter numera så det var en viss utmaning att tänka till på kläder för alla väder. Men det löste sig bra.

konsert på Dalhalla

Så snart man kommer innanför grindarna och går några meter så ser man det här. Så coolt! Vi har aldrig varit här förut så det var en häftig upplevelse.

Gångvägen slingrade sig ner längs berget. Ovanför läktarna finns ett antal hus med restauranger, barer och toaletter.

konsert på Dalhalla

Vi satte oss till bords. Middagspaketet var redan klart. Drycken fick man beställa själv genom att skanna en app. vi valde ett dryckespaket. Det brukar ofta vara en bra idé.

konsert på Dalhalla

Till förrätt var det gin- och timjangravad fjällröding, med fläderfylld gulbeta, regnbågsrom, ponzumajo och friterad beta. Mmm, vansinnigt gott. Så snart man tog första tuggan insåg man att det här blir ingen dålig middag.

konsert på Dalhalla

Till varmrätt var det lågtempererad svensk ryggbiff med rösti smaksatt med hårdost, örtrostad morötter, ragu på oxkind och örtcreme. Kött är egentligen inte mitt bästa, men jisses vad gott det här var. Så fina råvaror och vällagat!

Till dessert var det en variation på svenska sommarbär. med chokladpannacotta, vaniljcrème, mandelkaka och sorbet. Jag glömde fota det tyvärr.

Ingen av oss hade jättehöga förväntningar eftersom middagspaket i samband med konserter brukar ju mest vara dålig dussinmat. Men det var långt ifrån fallet med maten i samband med konsert på Dalhalla minsann. Vi var så nöjda!

Vi poppade in på champagnebaren och köpte med oss rosa champagne, Arnould hette den. Eftersom man såklart inte får ha med sig glasglas in på läktarna så fick vi be henne om plast. Ibland får man ju gå utanför sina principer. 🙂

konsert på Dalhalla

Strax före 19 var det insläpp, då förbandet rullade igång. Grand MoJo hette de. Musiken var rätt ok, men sången hade de kunnat hoppa över.

konsert på Dalhalla

Sen kom kvällens höjdpunkt då gubbarna från ZZ Top drog igång. Givetvis kände vi ju till ett antal låtar, men jag ror ingen av oss lyssnat på dem på vääääldigt många år. Så bra de var! Så coola, så enkelt framträdande, men så bra! Så jobbar proffs! Låten Gimmi’ all your lovin’ och Rough boy känner nog de flesta igen om man hör dem.

Detta blues- och rockband bildades redan 1969. Jamen ni fattar, de är typ 157 år. Trummisen, Frank Beard, har varit med från början och är den enda som inte har skägg, trots att han heter skägg i efternamn. Lite kul. Billy Gibbons på gitarr och sång har även han varit med från början. Så skön röst!

konsert på Dalhalla

Jamen kolla den är basen då!? Hur kan man ens spela på en sån!

Elwood Francis var tidigare bandets gitarrtekniker. När bandets ursprungliga basist, Dusty Hill, tvingades hoppa av pågående turné pga en höftskada så hoppade Francis in som basist. Fem dagar senare avled Hill. Han hade då önskat att Francis skulle fortsätta i bandet och så blev det.

Bakgrunden kring Dalhalla

konsert på Dalhalla

Platsen är från början ett kalkbrott. Man bröt kalk här mellan 1940-tal och 1990-tal. I början av 1990-talet fick den f d operasångerskan Margareta Dellefors idén om att hålla operakonserter i nåt gammalt brott. Just denna plats valdes ut eftersom den hade extra bra akustik. Nåt år senare hölls ett par provkonserter och 1995 invigdes den officiellt. Namnet är en ordlek av Dalarna och asatrons Valhall.

Ganska snabbt efter invigningen blev det en fight med finansiärerna eftersom opera inte har sån jättestor publik. Grundaren avgick och idag hålls, teater, konserter och operaföreställningar för en bredare publik.

Konsert på Dalhalla – vad tyckte vi?

konsert på Dalhalla

Vi hade inte jättehöga förväntningar på kvällen alls. Möjligen att vi skulle tycka att själva arenan var cool. Vi såg mera fram emot helheten och att umgås med vännerna och mysigt med en husbilstur.

Jag var också lite nyfiket fundersam på hur de skulle lyckas med logistiken då 400 husbilar och husvagnar skulle komma på plats på väldigt kort tid. Men logistiken flöt klockrent.

Maten blev vi helt sålda på. Konserten var så bra (lite för kort med kanske bara en timme, om man ska klaga på nåt). Miljön var grymt cool. Umgänget såklart toppen! Och det där lilla extra som ändå betyder så mycket – personalen! Varenda kotte som vi stötte på, allt från vakten vid ställplatsinsläppet, vakten vid entrén, värdar på plats, restaurangpersonal, alla var extremt trevliga! Verkligen rätt personer på rätt plats. Sånt vi kommer att minnas. Tillsammans med allt annat förstås!

Vi åker gärna på konsert på Dalhalla igen!

Inatt har vi stått på en fricampingplats, Lägerplats Malingarna. Helt ok och ett par hundra meter till sjön med fin udde. Vi hade sällskap av en husbil till och tre husvagnar.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Åsa L
  30 juni, 2024 at 11:49

  så bra! ❤️

  • Reply
   Lena
   2 juli, 2024 at 08:59

   Jaaa, visst var det!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.