husbil resor - långa & korta

KORT STOPP I SMEDJEBACKEN DALARNA

När vi är ute med husbilen så kommer vi till ställen vi förmodligen inte skulle ha kommit till annars. Härom sistens så blev det ett kort stopp i Smedjebacken till exempel.

kort stopp i Smedjebacken

Vi hade varit på konsert på Dalhalla och sen övernattat på en enkel men fin fricampingplats vid Malingarna. Innan vi åker hem på söndagarna så brukar vi ofta passa på att hitta på nåt. Att se nåt på vägen när vi ändå är där.

Denna gång föll valet på den lilla gamla bruksorten Smedjebacken. Ovako håller fortfarande igång sin verksamhet i den gamla industribyggnaderna i hamnen.

Det duggregnade lite, men vi ville ändå ta en liten promenad. I hamnen fanns en rätt stor restaurang med en liten scen (den blå) i andra änden av restaurangen.

Säkert jättetrevligt att sitta där och äta en bit, lyssna på musik och titta ut över sjön.

kort stopp i Smedjebacken

En hel del båtar låg förtöjda.

kort stopp i Smedjebacken

Vi gick lite längs strandpromenaden och kom förbi den gigantiska disponentbostaden. Den byggdes i början av 1900-talet. Det var viktigt att såna här typer av byggnader signalerade makt och vem som bodde där. Och ja, det kan man nog säga att den här byggnaden gjorde.

Vi gick en liten runda och cykelvägen upp mot gatan. Så här såg fastigheten ut från framsidan. Lika maffig där. Idag ägs den av Ovako som använder den till representation och konferenser.

kort stopp i Smedjebacken

Vi kom förbi gamla lokstallet som var byggt av slaggsten. Man tog helt enkelt överblivet slagg för att bygga hus av. Det var säkert lite ”dåligt” och ”budget” att bygga så, men jag tycker fasaden är vacker.

Vi tog oss tillbaka mot båthamnen igen där husbilen var parkerad. I hamnen fanns ett antal ställplatser. Vi såg på recensionerna i en app att det kan vara livat under sena kvällar där då det är liveband som spelar. Och ja, såklart att det blir det.

Men det finns även fina ställplatser vid ån nån kilometer därifrån.

kort stopp i Smedjebacken

Det ska finnas nåt museum i samhället också. Vi tyckte inte att det räckte med ett kort stopp i Smedjebacken. Båda var överens om att vi gärna åker tillbaka för att stanna nån natt eller två och undersöka den lilla orten mera.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jessica
  11 juli, 2024 at 09:32

  Mina trakter, vi bor i Vad, som tillhör Smedjebackens kommun. Kan rekommendera ett besök i Söderbärke också. En fin hembygdsgård och fint läge vid sjön Barken. Åker ni mot Fagetsta sen har ni en mycket fin hembygdsgård som ligger vid slussen i Västanfors. Fin ställplats finns vid båthamnen.

  • Reply
   Lena
   12 juli, 2024 at 11:26

   Vad roligt att höra! Söderbärke har jag läst lite om. Där verkar finnas en del att se ja. Tack för tips och bekräftelse på det! Den där hembygdsgården har vi nog passerat nån gång. Den såg väldigt fin ut. Tack för tips om ställplats!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.