husbil resor - långa & korta

BESÖKA HANSAMUSEET I LÜBECK VAR INTRESSANT

Att besöka Hansamuseet i Lübeck var väl investerat, både i tid och pengar. Väldigt intressant och väldigt välgjort. Dessutom kunde man få informationstexten på svenska.

besöka Hansamueet i Lübeck

Hansan

Vi var i Lübeck ett par dagar nu i juli. Vi strosade runt två halvdagar i gamla stan, varav 2,5 timme på Hansamuseet. Museet ligger längst norr ut på den lilla ön som Altstadt (gamla stan) ligger. Hansan var en sammanslutning/förbund/handelsnätverk av städer främst runt Östersjön och Nordsjön.

besöka Hansamueet i Lübeck

Köpmän i Lübeck startade det hela i mitten av 1100-talet. Man utvecklade och breddade nätverket tills allt upphörde i mitten av 1600-talet. Som mest var det ungefär 200 städer knutna till gänget. Stockholm, Visby och Kalmar var städer som var knutna dit.

besöka Hansamueet i Lübeck

Gutarna i Visby hade sedan länge handelskontakter i Nowgorod, Ryssland, vilket tyskarna såklart ville komma åt. De seglade tillsammans över Östersjön på hösten och stannade ett halvår tills isen släppt igen. De tyska köpmännen sålde exempelvis livsmedel, metallprodukter och ylletyger.

besöka Hansamueet i Lübeck

De köpte bland annat pälsar, vax och honung av ryssarna. ”Köpte” är väl kanske fel ord. Det handlade mer om byte. Man bestämde hur mycket varje vara var värd och bytte. En päls hade sitt givna värde i silvertackor och man fick komma överens om hur mycket ylletyger eller metallprodukter som motsvarade en silvertacka. Kanske fick man lägga till en del spannmål också.

besöka Hansamueet i Lübeck

Köpmännen i Nowgorod hade handelskontakter längs sidenvägen, så när man kom åt det nätverket så kunde man även köpa vackra sidentyger från Orienten också.

Hela Europa växer explosionsartat under 1200-talet. Här en överblick över hur det såg ut i Tyskland. De rödmarkerade städerna fanns på 1190-talet. 60 år senare hade de gulmarkerade städerna tillkommit. Ytterligare 200 år senare hade även de blåmarkerad städerna tillkommit. Väldigt tydligt.

Under 1200-talet kom man på att man kunde tillverka tegel. I det förmögna Tyskland kunde många bygga sina egna hus i tegel. Under vår resa i landet har vi konstaterat att det är extremt många tegelbyggnader.

Kloster

besöka Hansamueet i Lübeck

Intill museet fanns även ett kloster som man fick besöka.

Väldigt fint utsmyckat och välvårdat. Högst upp i klostret fanns även en domstol och fängelse. Fint besök även det.

Besöka Hansamuseet i Lübeck

Museet har öppet varje dag. I vilket fall nu när vi var där. Inträde var 16 eur per vuxen. I avgiften ingick besök på museet och klostret.

besöka Hansamueet i Lübeck

När man betalade inträde för att besöka Hansamuseet i Lübeck så fick man ett kort. Kortet skulle sen kodas på det sätt man ville ha informationen i museet. Inte bara språkmässigt utan även vilken stad och vilket tema man ville fokusera på. Vi båda valde svenska och Stockholm. Sen valde Andreas ”Under seglen” och jag valde ”Vardag i staden”. (Det fanns flera teman). Sen kunde vi skanna ett kort i taget och läsa om olika teman på stationerna. Man hade även möjlighet att gå tillbaka och koda om korten om man ville, men det gjorde inte vi.

Det var väldigt välgjort och informationen var lätt att ta till sig eftersom den presenterades på olika sätt. På bilden ovan, exempelvis, ser man hur det kom fram lite information på svenska på väggen efter att vi skannat ett kort. Många museer har ju den ena textskylten efter den andra som ser lika ut. Till sist blir det stopp i huvudet. I alla fall för oss. Stort pluspoäng för att det fanns på svenska och olika inriktning/tema beroende på vad som intresserar en.

Vi kan varmt rekommendera att besöka Hansamuseet i Lübeck. Här är deras egen websida för att läsa mera.

Här kan du läsa mitt inlägg om Lübecks historia.
Här kan du läsa om vad vi tyckte om vårt besök i Lübeck. I det inlägget finns också länkar till föregående inlägg från Tysklansäventyret.

Sedan besöket i Lübeck har vi hunnit vara tre dagar i Kiel, ett stopp vid koncentrationslägret Bergen-Belsen och en dag i Celle. I skrivande stund är vi på väg till koncentrationslägret Buchewald. Efter det åker vi nån timme, i riktning mot Koblenz, och sover nånstans.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.