60-årsdagen firades i Berlin. På bästa sätt. Det blev verkligen som jag tänkt mig. Lugnt, trevligt och mysigt från morgon till kväll. Bubbelfrukost, långpromenad i parken, ostron och champagne, och en fantastisk middag.
Hotellfrukost med bubbel

Dagen startade med en sen hotellfrukost som toppades med lite bubbel och kaffe. Kändes lite trevligt att kicka igång firandet så. Att dricka bubbel redan till frukost har inte hänt många gånger i livet. Minns bara nån gång på nåt hotell då det fanns till frukostbuffén och i SAS loungen på väg ner på denna födelsedagsresa. Dels känns det väl inte riktigt okej, är inte speciellt bra och det är ju inte direkt så att man är sugen på sånt redan på morgonen.

Men, en sån här dag kändes det bara trevligt. Mysigt att sitta där i morgonsolen och ta det lugnt. Vi gjorde oss sen i ordning för några timmar på stan.
Långpromenad i Tiergarten – Berlins stadspark

Jag hade några få saker jag gärna ville göra på födelsedagen. Att ta en långpromenad i Tiergarten var en av dem. Om vädret skulle vara ok.

Och som jag njöt. Klarblå himmel och ett par plusgrader. Lugnt och stillsamt. Det var inte speciellt många andra som besökte parken denna dag. Här kan man läsa ett större inlägg om parken och vårt besök.
Ostron och champagne på KaDeWe

Att äta ostron och dricka champagne på KaDeWe var en annan sak som jag hade på önskelistan till födelsedagen. Vi gjorde det förra gången vi var i Berlin, 2018, och jag tyckte det var så trevligt. Och både ostron och champagne är gott.
KaDeWe är en förkortning av Kaufhaus des Westens som betyder ”varuhuset i väster” typ. Varuhuset är näst störst i Europa (Harrods är störst) och ett av världens största.

Förra gången var vi på våningen högst upp med glastak och ett antal små restauranger på en öppen yta. Denna gång testade vi en mer renodlad restaurang. Det såg väldigt trevligt ut och man fick en lite lyxig känsla. Ett ställe där de hjälper en av och på med jackan, ni vet.

Vi började med att beställa in ett glas champagne. Andreas tyckte jag skulle välja sort. Servitören rabblade upp åtminstone fyra olika. Jag valde Moët & Chandon Brut Imperial Rosé. Mm, gott!

Så kom de in. De härliga skatterna. Vi brukar ta tre var. Det känns som lagom. Skulle vi äta oss mätta, som en lunch, på detta så vet jag inte hur många man skulle få lov att äta, hehe. Det skulle nog inte ens bli gott med många.

På med lökröran och lite tabasco.

Skönt att slippa både öppna och lossa ostronen. Bara att hälla i sig 🙂 Mm, gott. Vi drog ut på tiden för att njuta. Till sist kom servitören och undrade om vi inte var nöjda (han såg väl att vi hade en varsin kvar). Tvärtom, sa vi, vi vill bara inte att det ska ta slut. Då skrattade han.

Vi sippade på det där glaset champagne länge länge också. Vi hade en sån trevlig stund. Väldigt fint och trevligt ställe. Men ett stort minus fanns. De spelade techno-musik. JÄTTEHÖGT dessutom! Alltså, va?! Det passade inte in för fem öre!
Till sist var det roliga slut där. Vi hoppade på S-Bahn (pendeltåget) och hoppade av vid Alexanderplatz. Ville inte åka tillbaka till hotellet ännu. Tog en fika på ett trevligt ställe innan vi åkte tillbaka till hotellet för att göra oss i ordning för middag.
Fantastisk middag på Bocca Felice

När vi är ute och reser brukar vi alltid välja lokal mat. Så även i Tyskland såklart. Men, den tyska maten är inte ”jättefestlig” om man säger så. Så vi sökte runt på trevliga restauranger långt innan resan för att hitta något bra. Visst, det kom upp även ett par tyska restauranger. En fransk och en italiensk. Valet var lätt. Dels gillar vi italienskt och dels såg den mycket mysigare ut än alla de andra. Valet föll på Bocca Felice. Den hittar du här.

Vi blev avsläppta av taxin och noterade direkt ståborden med de vita dukarna utanför restaurangen. Trevligt!

Sen hade visst Andreas haft hemlig mailkontakt med dem och bett att de skulle komma in med en flaska champagne att starta med eftersom jag fyllde år. De fick uppdrag att välja fritt vilken sort. Jamen så himla lustigt. Det var prick samma sort som jag själv valde tidigare på dagen till ostronen. Hur sannolikt är det liksom, att de väljer samma sort, av alla champagnesorter som finns?! Moët & Chandon Brut Imperial Rosé.


Så var det dags för förrätten. Jag tog gratinerad chèvre med rödbetor, valnötter och honung. Andreas tog tunt skivad rå biff med parmesan. Jag har ju ätit min förrätt hur många gånger som helst. Tycker den är så god. Men den här!!! Det går inte att jämföra över huvud taget. Så vansinnigt god! Andreas var också nöjd.

Och champagnen passade toppen till förrätten. Visserligen är det ju som servitören sa, champagne passar alltid 😉

Varmrätten bestod av kalvfilé någonting. Minns inte riktigt. Men oerhört gott var det. Jag var så mätt efter förrätten så jag orkade tyvärr inte hela köttbiten trots att det var väldigt gott.

Bocca Felice i Berlin är ett ställe vi verkligen kan rekommendera. Toppkvalitet på både mat och service!

När vår slot-tid för middagen började ta slut så hade vi såklart fortfarande kvar av champagnen. jag frågade om vi kunde flytta ut till ståborden vid entrén. Javisst, sa servitören. Jag kan bära ut åt er. Vi klädde på oss och gick ut och han bar ut champagnen. Efter nån minut så kom en annan servitör med bloss och en liten dessert att dela på (som de bjöd på) och sjöng ”Happy birthday” på italienska, som värsta operasångaren. Hans kollega filmade och skickade filmen till Andreas.

Ojoj, vilken dag! 60-årsdagen firades i Berlin, 22 november och några dagar runtomkring. Den innehöll allt jag önskade och lite till. Den hade inte kunnat bli bättre!
Här är ett inlägg från vårt besök på slottet Charlottenburg, dagen innan födelsedagen.
Må bäst!




No Comments