resor - långa & korta

FRÅN OSTRON OCH CHAMPAGNE TILL KORV OCH ÖL I BERLIN

 

Det är dags att börja summera årets fjärde utlandsresa. Vi har kommit hem från en toppenresa till Berlin. Det kommer förstås att bli ett antal inlägg därifrån. Jag börjar med en härlig kontrast, från ostron och champagne i ”fin-varuhuset” till Weisswurst och öl i Tiergarten.

 

Ostron och champagne på KaDeWe

 

Vi hade bestämt att vi skulle ägna första dagen åt kvarteren runt det stora varuhuset KaDeWe och de västra delarna av centrum. Vi började med att se den berömda sönderbombade kyrkan och shoppade lite på samma gata, innan vi gick in på KaDeWe.

 

Namnet KaDeWe är egentligen en förkortning och står för Kaufhaus des Westens, vilket betyder ungefär Varuhuset i Väst. KaDeWe byggdes i början av 1900-talet och är med sina 60 000 kvm Europas näst största varuhus. Adressen är Tauentzienstrasse 21–24. Jag skulle säga att det är typ som NK och Harrods, i stil och prisklass.

 

Det som jag tycker sticker ut är plan 6 med alla delikatesser. Det finns ju visserligen på NK också, men det här var så mycket mera. Långa rader med kött, korv, fisk, skaldjur, bröd, godsaker och alkohol. Om jag säger typ 1200 olika sorters korv och 400 whisky-sorter som exempel (enligt Wikipedia), så kanske man förstår omfattningen.

Vid diskarna fanns också små bord och bardiskar där man kunde sitta och äta lite smått. Dock var det en jättehög ljudvolym så det kändes inte så mysigt att sitta där.

 

Även plan 7 stack ut. Hela planet bestod av olika restauranger. Vi slog oss ner för lite lyxkänsla. Inte jätteofta jag äter ostron och dricker champagne till lunch en onsdag 🙂

 

Det hade eventuellt varit liiiite skönare att sitta där en dag då det inte är 36 grader utomhus. Taket gav inte mycket till skugga, om man säger så 🙂 Men va’ fasen, lite får man väl stå ut med! En trevlig stund var det i alla fall!

 

Weisswurst och öl i Tiergarten

 

Efter besöket på varuhuset så var det skönt att komma in i den lummiga Tiergarten. Tiergarten är en gigantisk park mitt i centrala Berlin. Riktigt fint och en verklig oas!

 

Parken påminner väldigt mycket om Central Park på Manhattan. A visste att det skulle finnas en så kallad biergarten, typ ölträdgård, där i den stora parken. Vi letade oss dit. Intill ligger ett café, Café am Neuen See och adressen är Lichtensteinallé 2. Så vet ni till nästa gång ni har vägarna förbi Berlin 🙂

 

Vi ville ha en öl och en liten bratwurst. Det fanns bara stora måltider av alla varianter. Det minsta vi hittade var det här. Weisswurst med potatissallad. Ja, som ni ser, en blek vit korv som inte ser helt aptitlig ut, men jag tycker det är kul att testa nya saker så jag bangade inte. Blev glatt överraskad. Den var jättegod!

 

Vi strosade vidare i den sköna värmen för att se ett par sevärdheter till, Siegessäule och Tårarnas palats, innan det var dags att avrunda kvällen.

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.