resor - långa & korta

SÖNDERBOMBAD KYRKA, SIEGESSÄULE OCH TÅRARNAS PALATS I BERLIN

 

Vi hann med många sevärdheter under våra dagar i Berlin. Den allra första var den berömda sönderbombade kyrkan, eller Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche eller Keiser Wilhelm Memorial church, vilket man nu vill. Vi hann också besöka KaDeWe, Tiergarten, Siegessäule och Tårarnas palats. Och det var bara dag 1!

 

Den sönderbombade kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

 

Keiser Wilhelm Gedächtniskirche

Keiser Wilhelm Gedächtniskirche

Dagen började med ett besök vid Keiser Wilhelm Gedächtniskirche. Den är vacker i sin sorglighet, på nåt sätt, den där ruinen av en kyrka. Den är stor. Och ändå är det bara ett stort och ett litet torn kvar av det som ursprungligen var den kyrka som byggdes till minne av Wilhelm I, i slutet av 1800-talet.

 

Kyrkan förstördes under en bombräd 1943. Tydliga spår efter skott och bomber under andra världskriget finns överallt. Intill denna ruin har man byggt ett nytt kapell och ett torn, som i folkmun kallas puderdosan och läppstiftet pga sina former. Har tyvärr inga bra bilder på dem.

 

Siegessäule

 

Siegessäule - segerkolonn

Siegessäule – segerkolonn

Efter kyrkan, shopping, ostron och champagne, och Tiergarten så checkade vi av denna segerkolonn. Den uppfördes 1864 som ett monument över segern i kriget mot Danmark samma år. Adressen är Grosser Stern 15, men den står i en rondell mitt i paradgatan i forna Väst-Berlin. Paradgatan som heter Strasse des 17 Juni (17 Juni-gatan).

 

Precis som kyrkan har även detta byggnadsverk spår efter kriget, i form av skotthål och avsaknad av hästhuvuden bl a. Överallt påminns man om kriget.

 

Tårarnas palats

 

Sorry, för urtråkiga bilder på detta, men det återspeglar verkligen stället. Byggnaden kallas för Tränenpalast, vilket betyder Tårarnas palats. Denna blåa byggnad ligger intill Friedrich strasse järnvägsstation (adress Reichstagufer 17 Mitte) och fungerade som en gränsövergång under tiden Berlin var delat mellan öst och väst. Den första bilden visar båsens dörrar där man fick gå in och visa alla dokument och bli ordentligt kontrollerad. Andra bilden visar hur det såg ut inne i båsen. Som en passkontroll ungefär. Eftersom det så klart skedde massor med tårfyllda avsked just där så fick byggnaden det passande namnet.

Efter en innehållsrik första dag i Berlin så tog vi oss tillbaka till hotellet för lite häng på takterassen som avslutning.

Må bäst!

You Might Also Like

10 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.