resor - långa & korta

BERLINMUREN BLIR ETT BESTÅENDE MINNE

Besöket vid berlinmuren kommer att bli ett bestående minne för mig. Det var verkligen… speciellt. Kommer inte på nåt bättre ord.

Jag börjar först med en text om historien om muren. Sen kommer själva besöket vid ”sevärdheten”. Jag hoppas att ni tycker att det är okej att jag raljerar om nåt sånt galet och tragiskt, men det är mitt sätt att hantera det!

 

Historien om en dum mur

En gubbe bestämde att han ville ha ett till land förutom det land han redan hade. Sen bestämde några andra gubbar att så kunde man inte göra. Så då tyckte de att det var bra att starta krig (andra världskriget). De där bestämmargubbarna sa då till en massa andra gubbar att skjuta på varandra.

När de bestämt att de skulle sluta kriga så tyckte några av bestämmargubbarna i USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjet att det var lämpligt att dela upp Tyskland mellan sig.

De där bestämmargubbarna från de fyra länderna drog ett streck i kartan, typ, bl a genom Tyskland, och genom Berlin. Bestämmargubbarna från Sovjet fick bestämma över Östtyskland och bestämmargubbarna från USA, Storbritannien och Frankrike fick bestämma över Västtyskland. De där bestämmargubbarna krigade inte mera utan gick mest runt och surade (”Kalla kriget”). Folket i Öst tyckte inte det var så kul på sin sida så de både reste och flyttade över till Väst. Givetvis under övervakning. Det gick väl hyfsat okej att röra på sig till en början, men med tiden blev det svårare. Sen tyckte de där bestämmargubbarna från Sovjet att det blev lite tokigt, så de tyckte det var bäst att sätta upp en mur (1961) för att ”skydda” från de där läskiga i väst. Då tyckte människorna i öst att det var ännu mindre kul på sin sida så de försökte fly. Några klarade sig och några dödades. Typ 30 år senare tyckte några andra bestämmargubbar att det blev det lite konstigt med den där muren så de bestämde att den dumma muren skulle tas bort. (November 1989).

 

Besöket vid utställningen

 

Just den här bilden är egentligen inte representativ för hur muren såg ut, men den är verkligen representativ för en massa galenskaper. En lååång rostig vägg, en grön välklippt gräsmatta och ett ensamt träkors! Så många som fått sätta livet till för att några gubbar hittar på en massa tok. Fortfarande än idag!

 

Berlinmuren, som delade Öst- och Västberlin fanns 1961-1989. Spår efter den finns verkligen över hela Berlin, typ. Jag kunde så klart lätt passera gränsen, men annat var det förr!

 

Berlinmuren var ganska hög, som ni ser

Berlinmuren var ganska hög, som ni ser

Lite här och var fanns det antingen bara stenar i marken eller några bitar av muren kvar, som här. Ganska hög, som ni ser.

 

"<yoastmark

 

Hela Tyskland var ju uppdelat i öst och väst. Eftersom Berlin låg i Östtyskland så slog man en ring, på knappa 16 mil, runt Västberlin. Den del av Berlin som man ansåg skulle tillhöra väst. Det är lätt att tänka att det var folket i öst som man hägnade in eftersom de inte skulle ha nån rörelsefrihet mellan öst och väst, men så var det alltså inte. Och man satte även upp staket längs gränsen som gick genom Tyskland.

 

Det finns flera muséer och utställningar om berlinmuren, men den här på Bernauer Strasse var bäst av de vi såg. Där har man sparat murrester, man har rostiga järnrör som en förlängning av muren, det finns modeller över hur allt såg ut, det finns texter…

 

… det finns bilder på de som dödades vid flyktförsök…

 

Berlinmuren och dess verklighet

 

På de flesta ställen där de sparat muren är det bara en sida de sparat, men här har de sparat en autentisk bit. Något som jag själv inte riktigt hade koll på var att det faktiskt var två murar med vakttorn, och ett upplyst och larmat ”ingenmansland” emellan. Larm som utlöste ljud och automatvapen. A lyfte upp mig så jag kunde sträcka mig och hålla upp kameran och fota över kanten. Ni ser på bild tre hur hög muren var.

 

På ett antal ställen längs utställningen fanns fyrkantiga plattor i marken som visade flykttunnlar…

 

… och på ett antal ställen var det runda plattor i marken som visade personer eller familjer som dödats vid flykt. På just den här bilden ser man både plattor för tunnel och personer, så jag gissar att det var en familj som försökte fly genom denna tunnel och sen blev påkomna…!

Bernauer Strasse 111  är både ett museum och en utställning om berlinmuren. Den ligger mellan två tågstationer, eller egentligen lite längre än så. Man kan antingen ta tunnelbanan (U-bahn) till stationen Bernauer Strasse eller pendeltåget (S-bahn) till Nordbahnhof. Museet har stängt på måndagar, men utomhus-utställningen som vi besökte är öppen alla dagar 8-22 (sommaren 2018).

Jag var tvungen att vänta ett tag efter att vi kommit hem innan jag kunde få ihop ett inlägg. Jag har skrivit allt i ett svep i princip, för att klara av det. Och nu är jag helt slut i kroppen!

Vill du läsa fler inlägg om Berlin? Den sönderbombade kyrkan, Siegessäule och Tårarnas Palats. Och här kan du läsa om Champagne och ostron på KaDeWe,  och korv och öl i Tiergarten  som vi hann med första dagen. Här kan du läsa om tv-tornet, världsklockan på Alexanderplatz, Oberbaumbrücke och Stasi-muséet som vi hade på agendan andra dagen på vår härliga resa i Berlin. Tredje dagen i Berlin bjöd på Förintelsemonumentet, Brandenburger Tor, Under den Linden och Check Point Charlie stod på agendan.

Må bäst!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Sallys hus
  29 augusti, 2018 at 04:15

  Hallå där pinglan…
  Länge sen jag skrev nåt nu….smyger mest in och tjuvläser..;) Men duuu alltså Berlin….oj ojoj vilka fantastiska bilder du tagit! Du är så himla duktig! Å jösses jag ser ju verkligen att jag måste åka dit. Massor att se….
  Å så snyftar jag när jag läser allt det fina du skrev om din son….
  Å solrosor……JAAAAAAAAA visst blir man glad!
  Bästa bästa sensommarblomman ju.
  Kram kram fina du!

  • Reply
   Lena
   31 augusti, 2018 at 07:17

   Taaack!

   Ja, du måste verkligen åka dit 🙂 Nä, men allvarligt, det är verkligen en överraskande trevlig stad.

 • Reply
  FREEDOMtravel
  29 augusti, 2018 at 05:54

  Jag såg muren mellan öst och väst, med patrullerande beväpnade soldater på, när jag var i Västtyskland som 11-åring. Fick en godispåse med gummibjörnar på kudden på hotellsängen. Åt gummibjörnarna och tittade genom fönstret, på muren och soldaterna. Det glömmer jag inte.

  • Reply
   Lena
   30 augusti, 2018 at 05:57

   Oj, där kan man snacka om verkligt bestående minne!

 • Reply
  Bland Kastruller och vinglas
  30 augusti, 2018 at 08:53

  Vilken galen idé, helt absurd. Det är svårt att förstå att det har hänt under modern tid och att en man kan få så mycket makt. I tonåren kom mina föräldrar hem med en sten från Berlinmuren de plockat med sig. Idag vet jag inte om den finns kvar i mina ägor. Själv har jag inte hunnit besöka Berlin än, men det verkar vara ett resmål i framtiden
  Kram Kajsa

  • Reply
   Lena
   31 augusti, 2018 at 07:13

   Verkligen helt absurt! Japp, det har ju hänt under modern tid och pågår i viss mån även i vår samtid. Riktigt obehagligt!

 • Reply
  GUIDE TILL BERLIN - DEN BÄSTA OM DU FRÅGAR MIG - Gott för själen
  27 april, 2019 at 12:34

  […] Besöket vid utomhusmuseet för Berlinmuren var väldigt starkt. Museet var väldigt välgjort och fint, om man nu kan säga så. Rekommenderar verkligen ett besök där. Här kan du läsa om vårt besök. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.