resor - långa & korta

FÖRINTELSEMONUMENTET OCH CHECK POINT CHARLIE I BERLIN

Tredje dagen i Berlin bjöd på ännu mera sevärdheter. Förintelsemonumentet, Brandenburger Tor, Under den Linden och Check Point Charlie stod på agendan.

 

Förintelsemonumentet

 

Förintelsemonumentet i Berlin

Förintelsemonumentet i Berlin

Att besöka Förintelsemonumentet var riktigt mäktigt och tänkvärt. Detta minnesmärke byggdes för ungefär 15 år sedan till minne av alla dödade judar i förintelsen. Det är dryga 2700 betongpelare på olika höjd och marken är böljande. Monumentet ligger på Cora-Berliner Strasse 1, i närheten av Brandenburger Tor.

 

Så vackert trots sin hemska orsak.

 

Det finns också ett underjordiskt museum på platsen. Vi gick aldrig in där. Det var kö och vi kände oss mätta på museum efter två fullspäckade dagar innan. Vi hade sett så många grå gubbar som hittat på en massa galenskaper så vi kände att vi helt enkelt var mätta på sånt. Missförstå mig inte nu som nonchalant. Framför allt ville vi känna att vi skulle mäkta med att ta in vad som faktiskt visas och vad som faktiskt hänt! Vi får besöka museet nästa gång.

 

Brandenburger Tor

 

I slutet av 1700-talet restes denna 65 meter breda stadsport. Det är den enda kvarvarande av 14 stycken totalt. Den står i ena änden av forna Östberlins paradgata Unter den Linden och åt andra hållet, där den stora parken Tiergarten börjar och där kolonnen Siegessäule finns, går forna Västberlins paradgata Strasse des 17 Juni.

 

Gränsen mellan forna öst och väst gick precis genom denna port, på tvären. Inte så mycket mer att se än det här. Den är ju rätt maffig, minst sagt, och är en av Berlins mest berömda sevärdheter gissar jag. Så visst, kul att sätta check på den.

 

Och här har jag porten i ryggen och fotar mot den berömda paradgatan Under den Linden. Trodde nog att gatan skulle vara finare och mäktigare på nåt sätt, men det var inte så mycket annat än galet mycket turister.

 

Check Point Charlie

 

Nu får strukturerade A förmodligen spunk eftersom jag avslutar inlägget med Check Point Charlie trots att vi började dagen med detta. Ibland måste man vara lite busig! 🙂

 

Dagen innan var det sommarens varmaste dag på 38 grader, men denna dag var det långbyx-väder som ni ser.

 

Check Point Charlie ser ut så här. Det var en gränsövergång mellan Öst- och Väst-Berlin. Sand-(betong)-säckarna var tänkta att skydda kuren från beskjutning från östsidan. Denna gränsövergång kontrollerades av amerikanska försvaret. Själva sevärdheten är detta. Inte speciellt mycket. Däremot är museet intill väldigt sevärt. Jättestort på tre våningar, där bl a vår egen tidigare diplomat Raol Wallenberg, som hjälpte judar att fly, fått riktigt stor plats.

 

Som jag skrev i tidigare inlägg hade Stasi god uppfinningsrikedom när det gällde avlyssning och övervakning. Lika god uppfinningsrikedom hade folket på öst-sidan när det gällde flyktsätt. Ser ni resväskorna där på hyllan och bilderna under? Väskorna var urkapade i väggarna och däri låg en kvinna för att fly. Minns inte om hon lyckades, men med tanke på bilderna så antar jag det.

 

 

En musiker från öst brukade åka till väst för att uppträda ibland. En gång hade han tömt innehållet i gitarrförstärkaren och stoppat in sin flickvän. Polisen stoppade honom typ som vanligt. Tittade på sakerna i bagaget och sa ”Fin utrustning du har där bak”… De lyckades fly!

Museet ligger på Friedrichstrasse 43-45. Närmaste tunnelbanestation är Kochstrasse. Inträdet kostar 14,5 euro, man får låna en audioguide på engelska för 5 euro (rätt dåligt ljud i jämförelse med den på Stasi-museet som jag skrivit om tidigare, men det var ändå värt det) och för att få fototillstånd fick man betala ytterligare 5 euro. Så rätt mycket pengar totalt, men man fick mycket för pengarna. Massor med bilder, massor med föremål som visade hur man flytt och massor med text.

Här kan du läsa om den sönderbombade kyrkan, Siegessäule och Tårarnas Palats. Och här kan du läsa om Champagne och ostron på KaDeWe,  och korv och öl i Tiergarten  som vi hann med första dagen. Här kan du läsa om tv-tornet, världsklockan på Alexanderplatz, Oberbaumbrücke och Stasi-muséet som vi hade på agendan andra dagen på vår härliga resa i Berlin.

Och nej, jag är inte klar än. Mera kommer! Har jag sagt att Berlin var en härlig stad!? 🙂

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  24 augusti, 2018 at 09:15

  Mäktigt och skrämmande! Historia är intressant och viktigt!

  • Reply
   Lena
   26 augusti, 2018 at 09:49

   Ja, det är verkligen intressant. Och trots att det är så skrämmande så vill man ändå ta del av det. Viktigt som sagt!

 • Reply
  Karin
  25 augusti, 2018 at 07:08

  Tänkvärt och skrämmande. Funderar på varför det kan bli som det blir under vissa tidevarv? Varför?

  • Reply
   Lena
   26 augusti, 2018 at 09:50

   Det kan man verkligen undra! Och varför bara män?!

 • Reply
  GUIDE TILL BERLIN - DEN BÄSTA OM DU FRÅGAR MIG - Gott för själen
  27 april, 2019 at 12:33

  […] Här kan du läsa om Förintelsemonumentet, Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.