recept

SAFFRANSKLADDKAKA MED VIT CHOKLADFUDGE

Jag har gjort saffranskladdkaka med vit chokladfudge ett par gånger i samband med min födelsedag. Fyller i slutet på november så kalaset brukar ofta vara i adventstid. Den är såklart passande även i juletid.

Saffranskladdkaka med vit chokladfudge

Saffranskladdkaka med vit chokladfudge

Saffranskladdkaka med vit chokladfudge

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan, vi vill ju ha den riktigt kladdig. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i det smälta smöret. Häll i smeten i springformen . Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt. Jag hade min inne i 26 min.

När den är klar låter du den svalna.

Medan den står och svalnar så gör jag fudgen som ska vara uppepå kakan.

Förberedelser till saffranskladdkaka med vit chokladfudge

Förberedelser till saffranskladdkaka med vit chokladfudge

Till själva fudgen som ska ligga uppepå kakan använder du dessa ingredienser:

1 1/2 dl vispgrädde
1 pkt saffran
150 g vit choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör

IMG_9250

Gör såhär:

Hacka chokladen grovt. Ett annat smart tips som jag såg att Jamie Oliver gjorde var att bara slå chokladkakan i bordskanten flera gånger när den ligger i förpackningen. Där spar man både tid och disk. :) Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min. Tillsätt saffran och den hackade chokladen. Rör och blanda samman ordentligt. Nu har du fått ihop en superhärlig fudgesmet som är alldeles krämig. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är, men den är rätt söt så det är gott med en härlig klick vispgrädde till, tycker jag.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  23 december, 2020 at 10:42

  Oj vad gott! Vi är ganska dpliga på efterrätter, men nu i jul ska vi testa lite ny mat, och även efterrätter. Ska bli kul! 🙂 Önskar en fin jul!!!

  • Reply
   Lena
   25 december, 2020 at 08:17

   Vi äter rätt sällan efterrätter också. När det vi ska äta tvårätters så blir det oftast förrätt och varmrätt. Men ibland är det lite kul med tre. Önskar er också en fin jul!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.