Brukar göra världens godaste och enklaste jordgubbssaft och sylt. Saften är rårörd så alla nyttigheter stannar kvar. Receptet kommer från svärmors mormor, tror jag det var.
Mormors saft och sylt
4 liter jordgubbar
2 liter kokt kallt vatten (varför man först ska koka det har jag ingen aning om, men det hänger väl kvar sen gammalt).
40 gr vinsyra
1 kg strösocker till varje liter avrunnen saft (ungefär 3 l) resp 1-1,5 kg till sylten
Atamon
Saft
Rensa, skölj och mosa bären. Lös vinsyran i vattnet och slå över bären. Täck över och ställ kallt i 24 timmar. Sila av bären, häll saften i en skål och bären i en kastrull. Mät saftmängden och rör i sockret tills det smält. Tillsätt atamon. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Nån vacker glasflaskor och några PET-flaskor för att frysa, kanske.
Sylt
Häll över 1-1,5 kg socker över bären i kastrullen och skaka kastrullen. Låt småkoka 15-20 minuter. Skumma väl. Tillsätt atamon. Sylten hälles upp i varma väl rengjorda burkar. Jag brukar hälla upp i plastburkar eller påsar och frysa.
Må bäst!
4 Comments
Victoria
3 juli, 2013 at 09:11Åhhh, vad gott det låter och vilken fin flaska.
Kram Victoria
Susanne
3 juli, 2013 at 09:24Kan tänka mig att det är gott!
Ha de så bra
Kram på dig
Tittilina
3 juli, 2013 at 09:40Shit. Vad. Gott!
Det får mig att minnas mina barndoms somrar…
Kram
Prinsessorna på Bellevue
4 juli, 2013 at 06:56Jamen, hur gott lät inte det här… Vill också prova! 🙂
Kramar
Petronella