livet recept

Rårörd jordgubbssaft

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Brukar göra världens godaste och enklaste jordgubbssaft och sylt. Saften är rårörd så alla nyttigheter stannar kvar. Receptet kommer från svärmors mormor, tror jag det var.

Mormors saft och sylt

4 liter jordgubbar
2 liter kokt kallt vatten (varför man först ska koka det har jag ingen aning om, men det hänger väl kvar sen gammalt).
40 gr vinsyra
1 kg strösocker till varje liter avrunnen saft (ungefär 3 l) resp 1-1,5 kg till sylten
Atamon

Saft
Rensa, skölj och mosa bären. Lös vinsyran i vattnet och slå över bären. Täck över och ställ kallt i 24 timmar. Sila av bären, häll saften i en skål och bären i en kastrull. Mät saftmängden och rör i sockret tills det smält. Tillsätt atamon. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Nån vacker glasflaskor och några PET-flaskor för att frysa, kanske.

Sylt
Häll över 1-1,5 kg socker över bären i kastrullen och skaka kastrullen. Låt småkoka 15-20 minuter. Skumma väl. Tillsätt atamon. Sylten hälles upp i varma väl rengjorda burkar. Jag brukar hälla upp i plastburkar eller påsar och frysa.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Victoria
    3 juli, 2013 at 09:11

    Åhhh, vad gott det låter och vilken fin flaska.

    Kram Victoria

  • Reply
    Susanne
    3 juli, 2013 at 09:24

    Kan tänka mig att det är gott!

    Ha de så bra
    Kram på dig

  • Reply
    Tittilina
    3 juli, 2013 at 09:40

    Shit. Vad. Gott!
    Det får mig att minnas mina barndoms somrar…

    Kram

  • Reply
    Prinsessorna på Bellevue
    4 juli, 2013 at 06:56

    Jamen, hur gott lät inte det här… Vill också prova! 🙂

    Kramar
    Petronella

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.