livet

USA-studier – uppfylla sin dröm

Kom på att jag inte berättat så mycket om dotterns USA-studier. Det kanske kan  hjälpa nån som funderar på att uppfylla sin dröm. Hon pluggar film- och tv-produktion på Santa Barbara City College.

Santa Barbara beach

Mitt första råd är, ta hjälp av en agentur. Vi valde Blueberry och jag kan varmt rekommendera dem. Helt klart värt de 2000 kr som det kostade. Jag har väldigt ofta synpunkter på den service som erbjuds i alla möjliga sammanhang, men här har jag faktiskt inget att klaga på. De hjälper till med kontakten med skolan, ansökningshandlingar, tips kring visum, svarar på frågor (även det som de inte behöver svara på) och fanns tillgängliga hela sommaren. Dock hjälper de inte till med boende.

Man har rätt att få CSN-stöd (under vissa förutsättningar) för utlandsstudier. Även om det krånglade en hel del i början kring allehanda myndigheter och visumet så löste det sig till sist. (Se inläggen i kategorin USA-studier om du vill uppdatera dig).

Kursval

Man får göra ett par tester vid inskrivningen för att de ska placera eleverna i vettiga grupper. Kurserna väljer man först hemifrån, men väl på plats får man träffa en rådgivare som hjälper till ifall man vill ändra sig. Det enda viktiga är att man väljer kurser som kan ingå i en Bachelors degree, så kallade ”transferable courses”. Om man vill ha CSN-stöd alltså.

Just läser hon kurserna Astronomy, Film and television production, Filmstudies och Theatre Appreciation. Hon planerar just nu att läsa där i två år, sen transfer’era till universitet och där ta en Bachelors degree (kandidatexamen). Men hon tar ett år i taget.

Palmer Santa Barbara PW Santa Barbara

 

PW på stranden vid skolan i solnedgången. Ser inte helt fel ut!

Det går bra för henne i skolan (bättre än det gick här hemma tror jag). Viktigt är att man är närvarande. Det är inte ens ok att vara hemma när man är sjuk. Typ. Om man är det utan läkarintyg så riskerar man att bli drop’ad från kursen. Då är det bara att sluta och kursavgiften går förlorad. Som tur är så bor hon fem minuters promenad från skolan och man verkar bara ha typ en lektion om dagen, så det är lätt att släpa sig dit trots feber.

Det var lite om förberedelser och skolan. Fortsättning följer!

Må bäst!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Inredning & Guldkanter
  6 november, 2014 at 09:19

  Åh vad spännande det lät! Vilken dröm ,för en ungdom. Sonen vill plugga utomlands men nu lutar det år England, vi får se. Vad kostar denna utbildning och hur ser möjligheterna ut till jobb sen?
  Trivs hon i Usa? Vet att jag hade svårt att anpassa mig,en del stortrivs och blir kvar:) Kram Pernilla

  • Reply
   Lena
   6 november, 2014 at 09:29

   Hon trivs som fisken i vattnet. Verkligen stortrivs! Jag ska försöka summera ihop kostnaderna i ett inlägg senare. Har ingen aning om möjligheterna för jobb. Vet bara att hennes kompis som började där ett år tidigare, fick sommarjobb i Stockholm redan efter första året.

 • Reply
  Linda
  6 november, 2014 at 07:24

  Spännande att få läsa lite mer om hur det går till. Mycket att tänka på och skönt att hitta extern hjälp som är bra.

  Kram Linda

  • Reply
   Lena
   6 november, 2014 at 09:58

   Ja, det var en hel del pyssel innan hon kom iväg.

 • Reply
  Eva Jansson
  6 november, 2014 at 08:13

  Hon är så modig, framåt och duktig! Å har såna härliga, stöttande föräldrar!
  Kramz

  • Reply
   Lena
   6 november, 2014 at 09:57

   Tack söta du!

 • Reply
  BeA
  9 november, 2014 at 04:15

  ÅÅååå nu är vi färdigpackade och redo för hemresa. Bara en natt kvar sen är vi tillbaka till Svealand igen och det är strax eran tur att resa hit och njuta av tillvaron, värmen och alla glada människor!! God Tur L & D när ni väl är på väg!!! Kram från andra sidan jorden ”at the moment”! //BeA

 • Reply
  Milla
  9 november, 2014 at 01:51

  Å nu är jag sen att läsa ikapp igen. Men oj vad jag känner igen mycket om det du skriver! Amerikanska systemet är ju verkligen annorlunda än vårt. Min dotter gör ju ungefär samma, dvs läser först basen på community college för att sen göra transfer till the U. Just nu har hon det tufft med sina kurser, men det funkar bra med att få stöd o hjälp av lärarna och annat stöd, det är ju himla bra. Kram!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.