De här bullarna blev skamligt lyxiga och goda. Jag har inte gjort saffransbullar med vit choklad och pinjenötter på några år nu. Blev sugen på det, men hittade inte mitt gamla recept. Så jag sköt lite från höften.
Jag gjorde helt enkelt den vanliga bulldegen från Rosendals-boken jag har och hade i saffran. Jag bytte också ut mjölken mot vispgrädde eftersom jag hade det i frysen. Fyllningen chansade jag lite på. Och jäklar så gott det blev. Godare än jag minns dem! Inte konstigt när det är både smör och grädde i.
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 ägg
12-13 dl vetemjöl
2 pkt saffran
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
200 gr vit choklad
1 dl pinjenötter
1 ägg
lite florsocker
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt
- Rör ut jästen i degspadet.
- Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel
- Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk i 40-45 minuter.
- Rosta nötterna i torr stekpanna. Skaka pannan hela tiden och passa noga så de inte bränns. Det går fort.
- Riv chokladen.
- Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
- Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
bred ut smör på degen och strö över riven choklad och de rostade nötterna. (Jag hade nötterna uppepå tidigare, men de trillade bara av).
- Vik ihop degen, skär remsor, gör snurror och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.
- Lägg en duk över och låt jäsa i en halvtimme.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 225 g i 5-7 minuter.
Pudra lite florsocker strax innan servering. Här kanske det var liiiite onödigt mycket. Smaka på egen risk!
Må bäst!
3 Comments
Maria
15 december, 2015 at 01:22Men du, så gott det lät! Måste nog testa någon gång!
Tack fina du för fina ord!
Kram/ Maria
LYXIGA SAFFRANSBULLAR OCH RÖJNING - Gott för själenGott för själen
6 november, 2016 at 07:47[…] De är så vansinnigt goda de här bullarna som jag freestylade ihop förra året. Det är så sällan det finns sötsaker i det här huset, så när jag väl gör det så ska det vara riktigt smaskigt och lyxigt. Smör, vispgrädde och vit choklad. Vad kan gå fel liksom? Här finns receptet. […]
UTEPYSSEL OCH BULLBAK - Gott för själen
9 december, 2019 at 06:05[…] Jag hade köpt en burk saffran, med så där långa härliga vackra pistiller. Jag följde mitt vanliga recept på saffransbullar med vit choklad och pinjenötter, men saffranet verkade inte funka som vanlig saffran. Det blev knappt gult alls eller doftade […]