resor - långa & korta

AVESTAVERKET – VERKET I AVESTA VÄRT ATT BESÖKA

img_6926-avestaverket img_6928-avestaverket

Det finns så många fina pärlor bland våra bruksorter. Avesta är en av de pärlorna, som ligger i södra Dalarna, så mycket söder ut att man om man tar ett stort kliv hamnar i Västmanland. Typ. En riktigt gullig liten ort, 23 000 invånare, precis intill Dalälven. Jag tyckte det var fint även denna gråmulna oktoberlördag, så jag kan tänka mig hur vackert det är på sommaren. Vi hade siktet inställt på det gamla järnverket i Avesta.

 

img_6932-avestaverket img_6938-avestaverket

Vi började med att gå in i vattenkraftstationen från slutet på 1800-talet. Där inne fanns en liten utställning om den stora översvämningen för bra precis 100 år sedan, då vattenståndet var 2 meter över det normala. Jisses vilken vårflod!

Vattenkraftstationen omvandlade vattenkraften till elkraft. Överflödet kunde användas till gatubelysning och man kunde hyra ut el till privatpersoner för 10 kr per år per lampa.

 

img_6939-avestaverket img_6941-avestaverket

Det finns element. Och så finns det element!

 

img_6951-avestaverket

Vi gick vidare. Vi hade tur eftersom det precis denna dag var invigning av en ny fotoutställning i museilokalen. Det var både gratis inträde och gratis fika. Invigde gjorde försvarsminister Peter Hultqvist.

 

img_6956-avestaverket

Det var rätt mycket folk där inne så det var svårt att fota nåt annat än detaljbilder. Men vad kan vara coolare än detaljbilder i en sån här lokal!?

 

img_6957-avestaverket img_6962-avestaverket

Det var inte helt enkelt att få skarpa bilder i mörkret där inne. Här detaljer på den gigantiska rostugnen där järnmalmen rostades innan den skulle smältas i masugnen.

 

img_6966-avestaverket img_6972-avestaverket

Väggarna var murade av slaggstenar från den egna tillverkningen.

 

img_6993-avestaverket img_6995-avestaverket img_6997-avestaverket

Så cool miljö. Älskar att fantisera om hur det var att leva och arbeta där då verket var aktivt. Innan det var ett järnbruk så bedrevs kopparindustri och myntverk. Och vet ni vad? Världens största mynt tillverkades här. Det 19,7 kg tunga myntet finns på myntmuseet på området. Där var vi aldrig in.

 

Här kan ni läsa mera om vad vi gjorde både innan och efter att vi var på Avestaverket.

Och hur kom vi på att vi skulle till Avestaverket då? Jag minns att jag såg ett tips hos den här härliga tjejen för några år sedan och har inte kunnat släppa det sen dess. Jag visste att jag ville dit nån gång efter det. Ännu ett bevis på hur bra bloggvärlden är på det viset!? Titta gärna in hos henne. De lever ett aktivt och inspirerande liv och har nyligen tagit några stora beslut i livet. Och hon har också nyligen släppt två böcker. Hur imponerande är inte det?!

Må bäst!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Maria
  19 oktober, 2016 at 08:04

  Åh wow!!!! Tokgillar sådana här byggnader och de där detaljerna du fångat!!! Urläckert ju!!! Jag är ju från Ludvika, en annan sydlig del av Dalarna, men har inte besökt Avesta många gånger faktiskt.
  Tack för att du delar med dig! Kanske får dra men Mannen på utflykt i sommar?
  Kram/Maria

  • Reply
   Lena
   20 oktober, 2016 at 05:25

   Vad kul att du gillar det! Det var inte så stort, men riktigt coolt! Klart ni måste passa på att svänga in där då när ni ändå är i trakterna!

   • Reply
    Lars Fransson
    4 december, 2016 at 10:08

    Inte så stort? De lokaler som Verket består av har en total yta av närmare 6 000 kvadratmeter i sju olika plan…

    Entréplan – våning 2, där man kommer in till entrén.
    Hyllan – här finns Björn Lövins galleri, donerat av hans döttrar.
    Kransplan – våning 4.
    Mellanplan – våning 3.
    Markplan – våning 1. Den nedre delen av Rosthuset som består av (uppifrån räknat) Hyllan – Entreplan – Markplan.
    Masugnshallen – våning 0.
    Martinghallen – våning 00.

    Du besökte Verkets alla delar i somras? Om man går runt och tittar på såväl det industrihistoriska som konsten tar besöket cirka 2,5 timmar för den rutinerade, medans den oinvigde lär ta 3-4 timmar på sig.

    Nu i somras var även den gamla kraftstationen öppen (och kommer även att vara det under julmarkanden den 10-11 december) kan det ha varit den som var så liten? Den ligger innan man kommer fram till själva Verket, och där ställde Per-Arne Johansson ut bilder och film från den stora översvämningen 1916.

    Såg du Olek:s röda hus längst ner i Martinhallen med sina bombskador? Är svaret nej, har du inte sett 2016-års Avesta Art på Verket.

    Lars Fransson, värd på Verket

 • Reply
  Camilla
  19 oktober, 2016 at 05:27

  Roligt att ni (också) blev förtjusta i Verket! Man känner ju ett visst ansvar när man tipsat om saker 😉 Roligt att se vad någon annan fångar på bild på ett ställe man själv besökt och fotat flera gånger. Tack för tipset om mig också! 🙂

  • Reply
   Lena
   20 oktober, 2016 at 05:26

   Haha, ja jobbigt om man tipsar och andra inte alls håller med. Men så kan det ju visserligen vara. Man gillar olika saker och har olika referensramar. Men ja, vi gillade stället! Jag tipsar så gärna om dig också.

 • Reply
  AngelicasVärld
  19 oktober, 2016 at 10:04

  Ja Verket är ju bara så vackert – har varit där nere å strosat ett gäng gånger då mina svärisar bor just i Avesta.

  KRAM

  • Reply
   Lena
   20 oktober, 2016 at 05:27

   Ja, just ja, de bor där ja. Det har jag för mig du berättat nån gång. Ja, det var ett riktigt härligt ställe!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.