recept

OM BRISTANDE INTRESSE ATT LAGA MAT

Ni vet ju vid det här laget att jag har ogillat (minst sagt) att laga mat. Ogillat så mycket att det typ rykt ur öronen då jag hamnat framför spisen. Det har liksom krypt i kroppen och jag har känt mig fastlåst eftersom det finns vettigare saker att göra än att stå där. Typ.

Men som ett mirakel så började jag plötsligt under senhösten att tycka att det var rätt okej. Jag vet inte vad som hände, men jag kom på mig själv att faktiskt vara rätt lugn och att jag till och med testade lite olika kryddor. Inte bara salt och svartpeppar. Haha. Jamen ni hör ju vilken nivå jag varit på.

Jag kan inte annat än att tolka det som att stressnivån gjort att jag verkligen kokade då det var min (o)tur att fixa middagen.

Och nu då. Nu några månader senare när jag måste laga mat varje dag. Nu hittar jag mig själv bläddrandes och surfandes bland nya recept. Häromdagen testade jag Agneta Sjödins jordärtskockssoppa (från boken ”Av egen kraft”). Jag som egentligen tycker att soppa är värdelöst eftersom jag inte blir mätt. Men jag gjorde den, åt dubbla portioner och tre mackor. Sen var jag typ mätt. Gott var det i vilket fall. Här kommer receptet.

 

IMG_8717 jordärtskocksoppa

 

Jordärtskockssoppa (4 Agneta-portioner, 2 Lena-portioner)

1/2 kg jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
8-10 timjankvistar till garnering (eller annan färsk krydda)

Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs jordärtskockorna och vitlöken i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt allt koka ihop i 1 minut. Tillsätt vattnet och om du vill stoppar du i 2 buljongtärningar. Rör om. Låt soppan koka i 15 minuter eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och ställ soppan en stund på plattan så att den blir varm igen. Smaka av med salt och peppar och garnera med några timjankvistar.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lotta Brännare
  28 februari, 2017 at 03:23

  Hej,
  Ser jättegott ut. Jag har också köpt den boken på rean men inte hunnit öppna den ännu. Jag är inte heller så road av att laga mat, läser hellre recept än att fixa till det sedan.

  /Lotta

  • Reply
   Lena
   5 mars, 2017 at 03:59

   Ja, det var riktigt gott. Och boken är jättebra. Lätt att ta till sig.

 • Reply
  Maria - Wikers Liv
  1 mars, 2017 at 06:42

  Ja, det där ser verkligen gott ut!
  Jag är väl ”sådär road” av matlagning. Går lite upp och ned. Men jag har kommit på att det här med att laga vegetariskt, det tycke rjag är roligt! Det verkar passa mig. Ibland är det lite mycket av hackande och skivande, men det verkar som att det ger mig avkoppling 😉
  Men du…. vilka galet vackra vinterbilder du bjöd på i ett lite tidigtae inlägg! Har läst ikapp igen, efter lite ”busy dagar”. Jag har också verkligen fokuserat att vara okej med att det har varit vinter, som jag egentligen inte gillar… Har gått rätt bra, faktiskt och nu är vi ju inne i mars!
  Kram och ha en fin lill-lördag!
  /Maria

  • Reply
   Lena
   5 mars, 2017 at 04:00

   Men eller hur, av nån anledning så är det roligare med vegetariskt!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.