I midsomras hittade jag på en egen silltårta med parmesanost och den blev så god. Nu i påskhelgen var jag sugen på den, men ville testa att göra en vegetarisk variant av silltårta, en portabellotårta. Jag bytte helt enkelt ut matjessillen mot portabellosvamp och det blev lika gott det. Även om påsken nu nästan är slut så vill jag ändå tipsa om den. Här kommer receptet:
Gott för själens portabellotårta
4-8 personer (beroende på om man enbart äter den här som måltid, eller om man kompletterar med sallad och bröd eller om det bara är en bit till förrätt).
Ingredienser (till en springform med c:a 24 cm diameter):
Botten:
250 g kavring
75-100 g smält smör
Fyllning:
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
5 hårdkokta ägg
4 gelatinblad
l liten rödlök
2 dl philadelphiaost
1/2 dl majonäs
250 g portabellosvamp
1 dl hackad dill (fryst eller färsk)
svartpeppar
Garnering:
3-4 rädisor i skivor
1-2 msk hackad färsk dill + några vippor
1-2 msk hackad gräslök
Så här gjorde jag:
Smält smöret. Smula kavringen i en matberedare, häll smöret över (så mycket smör så brödet precis blir lite fuktigt) och mixa ihop till en grynig massa. Tryck ut blandningen i botten på springformen. Täck med plast och ställ in i kylen i en halvtimme.
Riv parmesanosten.
Koka upp buljongen och creme fraichen och låt koka på svag värme en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten och rör tills osten är upplöst. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
Koka äggen och hacka grovt.
Skala löken och hacka fint.
Skär svampen i små bitar (mycket mindre än de på bilden) och stek i rikligt med smör. Salta rätt rejält. Tänk på att det ska ersätta matjessill som ju är rätt salt.
Hacka dillen. Spara några vippor till garneringen.
Skölj och skär rädisorna och hacka gräslök till garnering.
Rör ihop philadelphiaosten, majon, svamphacket, lökhacket, 1 dl av dillhacket och den avsvalnade ostkrämen i en stork bunke. Dra några varv med pepparkvarnen. Rör om ordentligt. Smaka av med ev mera spad och peppar.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält dem på svag värme i kastrull eller mikron. Häll i gelatinet i en fin stråle ner i smeten. Rör ordentligt. Det är inte kul att få gelatinklumpar i munnen!
Tillsätt ägghacket, rör försiktigt och smaka av en sista gång.
Häll smeten på brödbotten i springformen (på bilden har jag gjort en minitårta bara till mig själv). Tillbaka in i kylen i minst 4 timmar. Låt den med fördel stå över natten. Då blir den ännu godare.
Garnera med gräslökshack dillhack, dillvippor och rädisor. Visst är den söt den lilla tårtan?! 🙂
Här njuter jag av den härliga portabellotårtan tillsammans med alkoholfri öl.
Må bäst!
17 Comments
Maria - Wikers Liv
17 april, 2017 at 07:35Tack för receptet! Låter riktigt gott!
Kram/Maria
Lena
26 april, 2017 at 05:39Det var supergott!
Katarina
17 april, 2017 at 07:41Men åååå det där lät ju som något för mig som avskyr sill..;) Får jag allt t o testa..
Kraaaam Katarina
Lena
26 april, 2017 at 05:39Ja, gör’t!
Milla
17 april, 2017 at 09:51Mums du, älskar sådana där tårtor – lax, räkor eller sill, allt är gott! Gjorde en matjesillröra med hackat äpple, rödlök och parmesanost i under helgen, blev jättegott. Ska göra fler såna röror oftare, är jättebra som lunchrätt ihop med omelett.
kram !
Lena
26 april, 2017 at 05:40Så gott!
MIDSOMMARFÖRBEREDELSER - Gott för själenGott för själen
22 juni, 2017 at 08:06[…] som kallas Fjället runt. Mjukstartar med en grön slinga på 7,5 km. Sen ska jag förbereda min Portabellotårta. Ni vet det vegetariska alternativet till silltårta som jag hittat […]
Lena Gustafsson
19 juni, 2018 at 06:32Men vad använder du istället för gelatin, när du serverar den till en vegetarian?
Lena
19 juni, 2018 at 09:10Många vegatarianer äter vanligt animaliskt gelatin eftersom man inte dödar djur för att tillverka just detta. Men det finns vegetariska alternativ, som Vegegel eller Agar Agar.
Kiera
22 juni, 2018 at 07:48Gelatin utvinns ur den gelé som ligger kvar efter avkylning när man kokar ur köttben, skulle du lyckas göra detta utan att döda ett djur menar du?
Lena
22 juni, 2018 at 10:28Det jag menade var att man inte dödar djur bara för att göra just gelatin utan använder redan dödade djur. Även det kan man ju ha synpunkter på förstås. Men inte alla vegetarianer.
Daniel
24 juni, 2022 at 08:17Då äter du ju djur i vilket fall. Klart att djur slaktas för att utvinna gelatin, det är inte bara ”finare” köttdelar som är, eller har varit historiskt, anledningen bakom det. Jag tror ju att slakt för att utvinna läder hade fortsatt även om ingen åt kött, för vi använder läder till så oerhört mycket (fortfarande).
Lena
25 juni, 2022 at 07:43Hej!
Ja, det gör jag. Men det finns alternativ till gelatin för de som vill det.
Lena Gustafsson
30 september, 2018 at 08:22Så länge man upplyser en vegetarian om innehållet, så kan dom ju avgöra själva. Jag, personligen skulle aldrig bjuda en vegetarian på något som innehåller något animaliskt.
Lena
30 september, 2018 at 11:26Precis, så tänker jag också. Bra input! 🙂
SILLTÅRTA MED PARMESANOST - Gott för själen
17 juni, 2019 at 09:29[…] Och så här gjorde jag en vegetarisk variant – Portabellotårta. […]
SILLTÅRTA MED PARMESANOST - Gott för själen
17 juni, 2019 at 09:35[…] Den här silltårtan med parmesanost tål att delas igen, så här några dagar innan midsommar. Den blev riktigt god och uppskattad, om jag får säga det själv. Och så här gjorde jag en vegetarisk variant – Portabellotårta. […]