recept

POLKABETOR MED CHÈVRE, CASHEWNÖTTER OCH TRYFFELOLJA

 

Det blev en Halloween-middag med polkabetor till förrätt i helgen som var. De ser ju vansinnigt tråkiga ut de där betorna, men så goda!

 

Rödbetor med getost, nötter och honung har länge varit en favvo. Ända sedan då jag åt det på en lunch på Sälfjällshotellet för hundra år sedan. Sedan dess har denna rätt florerat frekvent på allehanda sidor.

Vi ändrade om lite från ursprungsreceptet och bjöd på till förrätt. Denna gång valde vi polkabetor för att få en lite roligare rätt… trodde jag ja. När man kokar de försvinner nästan allt det randiga. Och tryffelolja hade jag hemma sedan i tidigare 🙂

Polkabetor med chèvre, cashewnötter och tryffelolja

4 portioner
225 ° i 15-20 minuter

Ingredienser

  • 500 g polkabetor
  • 200 g chèvreost
  • 100 g cashewnötter
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk tryffelolja
  • några drag med pepparkvarnen
  • 1 liten påse ruccola

Så här gjorde jag

  • Koka betorna i saltat vatten (1 msk salt per liter vatten. Ja, det ska vara så mkt). Det tar ungefär 1,5-2 timmar att koka dem mjuka. (Ja, det tar så lång tid)
  • Spola betorna i kallt vatten i 10-20 sekunder. Gnid sedan bort skalet.
  • Skär i klyftor och lägg i ugnsfast form.
  • Skär bort kanterna från getosten och smula osten över betorna.
  • Strö över nötterna.
  • Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills rätten får fin färg.
  • Ringa över honungen och oljan.
  • Dra några drag med pepparkvarnen över.
  • Strö färsk ruccola över och servera.

Här hittade jag en superbra beskrivning över hur betor ska kokas. Äääälskar såna här tydliga beskrivningar!

Må bäst!

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Karin
    31 oktober, 2018 at 06:13

    Gott! Men vilka rackare, försvinner den härliga färgen när de kokas? Fin dag till dig! Kram

    • Reply
      Lena
      6 november, 2018 at 08:23

      Ja, färgen försvinner. Så surt!

  • Reply
    Ulrica
    31 oktober, 2018 at 07:10

    MUMS, jag som älskar rödbetor och chevré :). Måste absolut testas!!
    KRAM

    • Reply
      Lena
      6 november, 2018 at 08:23

      Ja, det är helt klart värt att testa!

  • Reply
    FREEDOMtravel
    31 oktober, 2018 at 07:19

    Polkabetor!? De har jag aldrig hört talas om ….

    • Reply
      Lena
      6 november, 2018 at 08:23

      Inte jag heller fram till för ett halvår sen, typ.

  • Reply
    Sallys hus
    31 oktober, 2018 at 11:57

    Men åå polkabetor har jag aldrig testat…men eftersom jag älskar rödbetor med chevré borde jag ju gilla det med..;) Kraaaaam o ha e fin dag!

    • Reply
      Lena
      6 november, 2018 at 08:24

      Ja, det gillar du säkert. De smakar faktiskt lika. Lite kul att testa bara. 🙂

  • Reply
    Sallys hus
    31 oktober, 2018 at 11:58

    Hmm jag tror inte min kommentar kom fram?

    • Reply
      Lena
      6 november, 2018 at 08:24

      Jodå 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.