recept

PLOMMONKAKA MED INGEFÄRSGRÄDDE I KVÄLLSSOLEN

 

Härom dagen när jag röjde och städade bland gamla papper och tidningar så hittade jag ett recept som jag aldrig testat. Idag gjorde jag slag i saken.

 

 

Egentligen skulle det vara persikor i kakan, men det var lite fel säsong. Det fick bli plommon istället. Kakan blev toppengod så jag vill bjuda på receptet. Den har helt klart annorlunda smak och är inte så jättesöt. Passar perfekt efter en middag.

 

Plommonkaka med ingefärsgrädde

Kaka, ca 12 bitar

100 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemumma kärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 plommon eller 3 mogna persikor

Grädde

3 dl vispgrädde
2 tsk riven ingefära
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker

 

Kakan:

  1. vispa ihop smör och socker
  2. tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör sen ner kesella
  3. Mortla kardemummakärnorna. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Blanda väl
  4. Skala och skiva frukten
  5. Smörj en form, ca 22 cm i diameter, med löstagbar kant. Häll i smeten i formen. Lägg fruktbitarna på smeten i ett mönster.
  6. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter i 175 grader.

Grädden:

  1. Vispa grädden.
  2. Tillsätt riven ingefära, vaniljsocker och florsocker. Vänd rund så det blandas ihop

Servera kakan ljummen med en klick ingefärsgrädde på toppen.

 

Vi njöt kakan till kaffe och lite whisky i kvällssolen… på ljugarbänken… mot en gammal bodvägg. Så mysigt!

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.