Härom dagen när jag röjde och städade bland gamla papper och tidningar så hittade jag ett recept som jag aldrig testat. Idag gjorde jag slag i saken.
Egentligen skulle det vara persikor i kakan, men det var lite fel säsong. Det fick bli plommon istället. Kakan blev toppengod så jag vill bjuda på receptet. Den har helt klart annorlunda smak och är inte så jättesöt. Passar perfekt efter en middag.
Plommonkaka med ingefärsgrädde
Kaka, ca 12 bitar
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemumma kärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 plommon eller 3 mogna persikor
Grädde
3 dl vispgrädde
2 tsk riven ingefära (1 tsk färskriven ingefära motsvarar knappt 2 krm torkad/mald ingefära)
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
Kakan:
- vispa ihop smör och socker
- tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör sen ner kesella
- Mortla kardemummakärnorna. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Blanda väl
- Skala och skiva frukten
- Smörj en form, ca 22 cm i diameter, med löstagbar kant. Häll i smeten i formen. Lägg fruktbitarna på smeten i ett mönster.
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter i 175 grader.
Grädden:
- Vispa grädden.
- Tillsätt riven ingefära, vaniljsocker och florsocker. Vänd rund så det blandas ihop
Servera kakan ljummen med en klick ingefärsgrädde på toppen.
Vi njöt kakan till kaffe och lite whisky i kvällssolen… på ljugarbänken… mot en gammal bodvägg. Så mysigt!
Må bäst!
3 Comments
Joanna-livet med psykisk ohälsa
24 mars, 2019 at 02:31Så gott
Lena
1 april, 2019 at 08:32Ja, det var det verkligen!
VI FICK TILL EN GOD OCH TREVLIG MIDDAG - Gott för själen
26 maj, 2019 at 10:57[…] soffan. Bjöd på kaffe och dessert som bestod av A’s dotters supergoda Oreobollar och min Plommonkaka. Och sen […]