hälsa & friluftsliv resor - långa & korta

GRÖVELSJÖN – EN DAGSTUR I JUNI

Grövelsjön är ett område som nästan alltid kommer upp som förslag då folk frågar om tips, i vandringsgrupper på Facebook, på fina och lättvandrade områden i vårt vackra land. Att sen Grövelsjön ligger nästgårds från den stuga jag brukar hyra i Idrefjäll har ju gjort att jag blivit extra nyfiken. Under midsommarhelgen gjorde vi slag i saken och tog en dagstur.

Vi valde en dagstur som kallas Sjöhöjden

Grövelsjön - med utsikt över Sjöhöjden
Grövelsjön – med utsikt över Sjöhöjden

Jamen titta. Gissa om det pirrade i magen när jag klev ur bilen och blickade ut över det här?! Så så vackert!

I Grövelsjöns södra ände finns Sjöstugan med camping, stugor, rum, båtuthyrning och café. Det ligger vid vägs ände så det går inte att missa. Precis före, bakom ryggen på mig där jag står och fotar, finns en parkeringsplats och precis intill där jag står finns toaletter.

Vi parkerade, passade på att nyttja toaletterna för att tanka ur det sista, och startade vår vandring för dagen. Här startar den så kallade Linnéstigen. Carl von Linné vandrade nämligen här. Just vår tur startade alltså med Linnéstigen.

Nästan direkt kommer man till denna bro. Japp, en hängbro! Och jag som blivit av med min brofobi! Det var en utmaning att hålla sig lugn trots att bron både gungade och knarrade och knakade! Puh!

Ganska direkt efter bron, och till höger, finns ett vinskydd med bord och bänkar. Fantastiskt vackert. Intill där finns en stor plan äng där ett antal personer rest några tält. Perfekt läge!

Första vägvalet

Efter ytterligare en liten bit kommer man till första vägvalet. Vi skulle fortsätta att välja Linnéstigen och alltså gå till höger.

Fint och jämnt grusat. Lättvandrat är bara förnamnet. Efter gissningsvis en kilometer, eller var det kanske närmare två kilometer, passerar man ett renstängsel.

En vacker fjällbäck fick bli kuliss vid första pausen. Ett mellis med rispudding och kaffe fick ge oss lite energi. Lite märklig känsla är det trots allt, att det är snö kvar vid midsommar, i Dalarna!

Den gula skylten markerar gränsen mellan Sverige och Norge och Linnéstigen tar slut här, om jag förstod det hela rätt. Och ser ni vägen! Det var så himla tydligt hur mycket resurser som satsas på friluftsliv i Sverige. På norska sidan var det betydligt mera ojämnt med stenar och jordfåror efter vårfloden. Det var absolut inga problem att gå på norska sidan heller, men det var så festligt att se, eller hur jag ska uttrycka det.

Vi blev blåsta

Till höger om oss, på vägen upp, hade vi berget Sjöhöjden. Här har vi rundat det lite och kommit in i bergspasset mellan det berget och ett annat (som jag inte minns namnet på och jag har kartan utlånad). Vår vandring härifrån fortsatte oledat. Där, rakt upp på toppen i bild, skulle vi gå. Vi hade läst Claes Grundstensbok Fjällvandra kring Grövelsjön. Massor med tips och vackra bilder. Det var från den vi valde denna rutt. Ungefär vid den här skylten insåg vi att vi blivit ”blåsta” på sträckan. I boken står att slingan skulle vara totalt 8 km. Vid skylten hade vi gått ungefär halvvägs… och på stegräknaren hade vi passerat hälften av 8 km för länge sen….

Lätt att bli nöjd under en dagstur i Grövelsjön
Lätt att bli nöjd under en dagstur i Grövelsjön

Vi gick längs bergskammen och jag stannade för att fota typ hela tiden. Såååå frustrerande att det inte går att göra verkligheten rättvisa på bild! Där uppe nånstans tog vi vår andra fikapaus. Vi vågade inte stanna så länge eftersom molnen började torna upp sig i fjärran och såg ut att dra sig åt vårt håll.

Spår efter inlandsisen

Här ser man ett spännande fenomen, på de två bilderna här ovan. Ser ni de vågräta ränderna på berget mittemot? Det är spår efter inlandsisen. Isen dämde upp en fjällsjö mellan bergen och efterlämnade märken efter olika nivåer, innan isen sen smälte. Coolt!

Grövelsjön - en dagstur i juni
Grövelsjön – en dagstur i juni

Grövelsjön – en dagstur i juni

Den här bilder är sååå mycket fjällvandring för mig. Berg, en fjällsjö, kargt landskap, några tappra blommor. Och vackert väder. Tokgillar den här bilden.

Här har vi kommit nästan till slutet på bergskammen och får en fin utsikt över Grövelsjön.

Här har vi börjat vår vandring neråt igen. Där, i bortre änden av sjön, står bilen…

En balansgång mellan försiktighet och övermod

Vi försökte rätt snabbt ta oss ner för det branta berget i oledad terräng med snårigt ris. En balansgång mellan att vara försiktig och övermodig. Lätt att man tycker att man snart är framme, och är hungrig, och släpper på lite för mycket. Trötta ben och trött huvud gör att man lätt kan trampa snett och stuka sig.

När vi kom ner från den brantaste delen av berget kom vi självklart ”längre ner” längs renstängslet så vi fick välja mellan att gå i snårig terräng uppåt längs stängslet till grinden vi passerat tidigare eller att klättra över. Valet var inte så svårt. Vi tog den korta vägen 🙂

När vi kommit nedanför trädgränsen var det dags för en sen lunch. Vi hade lagom hoppat ur kängorna och i tofflorna, och startat upp friluftsköket, när någon öppnade kranen ovanför oss. Hahaha, det bara vräkte ner, men det var bara att skratta åt hur vi satt där i hällregnet. Vattnet till turmaten kokade så fint ändå, och vi fick mätta magar. Skuren var snabbt förbi.

Vi stannade till vid det där vindskyddet jag nämnde i början, och tog en fika för att suga ur det sista ur den här härliga dagen.

Och hur långt blev det då, om det inte blev 8 km? Det visade sig vara 12 km! Vi funderade på hur det kunde bli sån skillnad mot bokens beskrivning. När vi kom tillbaka till stugan tittade vi närmare i boken. Vi hade gått i princip identiskt med hans slinga. Vi tittade också i terrängkartan från Lantmäteriet. Stegräknaren (iWatch) visade 12 km och hyfsat uppmätt sträcka på kartan visade 12 km. Det gjorde inget så klart utan blev mest snopet att det tog lite längre tid än beräknat. Och vi var rätt möra i kroppen efter vår revansch på ett annat fjäll dagen innan!

Den här dagsturen i Grövelsjön kan jag verkligen rekommendera. Så vackert! Och ger ett skönt träningspass. Men kom ihåg att stängslet ska passeras på endera sätt!

Här hittade jag just tips på ett antal andra turer kring Grövelsjön också.

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  3 juli, 2019 at 11:16

  Fantastiskt vackert, även om jag förstår att det kan vara svårt att göra miljöerna rättvisa på bild. (Tycker ofta att öppna landskap är svåra att fota.) Konstigt att sträckan inte stämde …!

 • Reply
  Maria -Wikers Liv
  5 juli, 2019 at 08:14

  Men åh så vackra bilder! Förstår att det såklart är mäktigare i verkligheten, den känslan är svår att fånga på bild utan måste ju upplevas.
  Jag har aldrig vandrat, mer än på klipporna på Smögen, det är ju lite lättare vandring. Men säkert kommer jag och mannen min ta någon dagstur så småningom även i fjällvärlden. Jag har inga problem med att röra mig ute i naturen, bara jag får sova i riktig säng på kvällen så… haha… men det finns ju turer där man kan gå dagsetapper och sova gott och bekvämt och fortsätta gå dagen efter 😉
  Angående vår hytte… eller hytta kanske jag ska säga när jag pratar om vår stuga 😉 Tack snälla för värdefull information! Men angående den… så undrade du över antalet bäddar… jag ska vara ärlig och säga att jag är inte helt säker så här på rak arm… Det blir minst 13 i alla fall, eftersom det är så många som vi är i familjen, just nu 😉 Det blir två sovrum med dubbelsäng, om jag hängt med rätt i våra planeringar, sen blir det någon bäddsoffa i ett allrum och sen blir det klassiska ”våningssängar” med en bredare säng nedtill och en enkelslaf upptill. Vi kommer endast hyra ut huset privat och inte via t ex Skistar. Utan det blir mer till bekanta och deras bekanta, släktingars bekanta … sådana som vi redan har ett ”ansikte” på eller som någon vi känner väl kan ”gå i god för”. Eftersom det blir ett så stort hus, så kan vi tänka oss att det kanske mest är två familjer som går ihop och hyr huset. Vi får se. Spännande är det ju i alal fall! Och så kul att du vill hänga med på vår resa! =)
  Tack för alla fina hälsningar du lämnar under varje inlägg när du läser ikapp. Jag är inte lika duktig på det, jag läser ikapp och så skriver jag alltid under det senaste 😉
  Kram och ha en fin fredag!
  /Maria

 • Reply
  ulrica
  9 juli, 2019 at 07:52

  Alltså bilderna *suuuuck*. Helt underbara!!!
  Grövelsjön är något jag verkligen skulle vilja vandra vid, men latmasken undrar.. kan man gå lite kortare sträcka och ändå få se lite vyer och fjällbäckar? KRAM

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.