resor - långa & korta

DROTTNINGHOLMS SLOTT EN GRÅMULEN DAG

Det var en gråmulen, blåsig och regntung lördag i mitten av december som vi besökte det kungliga slottet Drottningholm. Vi firade två år tillsammans den dagen och hade bestämt oss för att ta en utflykt på dagen för att sedan fira vidare hemma på kvällen.

Det kungliga slottet Drottningholm vackert även en gråmulen dag.
Det kungliga slottet Drottningholm vackert även en gråmulen dag.

Slottet började byggas på 1660-talet på uppdrag av dåvarande drottning Hedvig Eleonora. Bygget pågick i ungefär 90 år. Nuvarande kungaparet har sin officiella bostad här. Sedan 1990-talet är slottet ett av UNESCOs världsarv. Slottets arkitekt hade förstås namnet Nicodemus Tessin, som så många andra slott och herresäten. Denna gång var det den äldre av herrarna som ritat. Källa Wikipedia.

Vi betalade inträde och strosade runt från rum till rum.

Fantastisk målning på lädertapet.

Vackra målningar, kakelugnar, spisar och möbler.

Och vackra klockor precis över allt.

Hedvig Eleonoras paradsängkammare på Drottningsholms slott
Hedvig Eleonoras paradsängkammare på Drottningsholms slott

Detta är riksänkedrottning Hedvig Eleonoras paradsängkammare, på 1600-talet. Hon använde dock inte rummet som sovrum utan mottagningsrum för fina besökare. Eehhh, hahah, tänk er tanken att ni bjuder in era gäster till sovrummet då de kommer på besök. Märklig tanke! Lovisa Ulrika, som gifte sig med Adolf Fredrik på 1700-talet använde dock detta som sovrum. Det sägs vara originaltextilier från hennes tid. Svindlande!

Här är Lovisa Ulrikas gröna kabinett, med vackra sidentapeter.

Och här är hennes bibliotek. Minns inte hur många verk det fanns, men många var det!

Ett kungligt slott med en klocka som många kungar och drottningar lyssnat på
Ett kungligt slott med en klocka som många kungar och drottningar lyssnat på

Vi strosade vidare och plötsligt hörde vi en klocka slå från nåt rum bort. Det var den här! En klocka från 1700-talet som fortfarande funkar! Helt otroligt! Man tillverkade helt klart saker med kvalitet förr.

Vacker miljö!

Drottningholm - det kungliga slottet väl värt ett besök
Drottningholm – det kungliga slottet väl värt ett besök

Det här var det som imponerade mest på mig. Stenbeklätt trapphus med massor av statyer. Det sägs vara arkitektens mest påkostade skapelse någonsin.

Den kungliga slottsparken vid Drottningholm
Den kungliga slottsparken vid Drottningholm

När vi kände oss nöjda efter kanske en timme så gick vi runt slottet och tittade ner i parken. Eftersom det var så vansinnigt ruggigt och kallt så gick vi aldrig ner där.

Drottningholm och Ekerö är väl kanske ställen man mest tänker på att besöka på våren och sommaren. Men faktum är att det var riktigt bra att åka den här tiden. Det var inte alls mycket folk i slottet så man hann läsa på skyltar och fota i lugn och ro. Sen är det perfekt att åka tillbaka till parken, Kina slott, slottsteatern och området runt omkring på en annan liten resa framöver. Det kommer vi säkerligen att göra.

Det blev ett trevligt besök. Eftersom det enbart var julbord på serveringen vid slottet så åkte vi till Brostugan i närheten för att äta lunch. Mera om det besöket senare.

Här kan du läsa mera om slottet och få tips inför ett besök Drottningholms slott.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maria -Wikers Liv
  14 januari, 2020 at 08:18

  Härliga bilder! Det måste vara ett av de få slott man får fota i? Vi har varit på en del guidade turer i olika slott här runt om, men det har alltid varit fotoförbud, vilket har känts trist. Jag gillar verkligen slott och andra maffiga gamla byggnader och Drottningholm måste vi besöka! Hade ingen koll på att det stod öppet, faktiskt.
  Haha… undrar vad det var för fina gäster som välkomnades in i sovrummet… 😉 =)
  Tack för tips och inspiration!
  Kram/Maria

 • Reply
  BROSTUGAN PÅ EKERÖ - TREVLIGT RESMÅL - Gott för själen
  16 januari, 2020 at 05:44

  […] av året. Vi var där i mitten av december. En riktigt ruggig dag. Vi hade först varit på ett besök på Drottningholms slott och behövde något att stoppa i oss. Bestämde oss för att testa Brostugan som ligger ett […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.