trädgård

SVARTEK ÄR EN VÄLDIGT VACKER BUSKE

Svartek blev en ny bekantskap för mig då jag flyttade till Torpet på landet. Det är en väldigt vacker buske konstaterade jag. Om det nu är så den heter.

Svartek är en väldigt vacker buske... när den inte är full med löss!
Svartek är en väldigt vacker buske… när den inte är full med löss!

Grenarna är nästan helt svarta. Tidigt på våren börjar de vinröda bladen att spricka ut och strax därefter kommer de rosa små blommorna. Andreas har för sig att den heter Svartek i alla fall. Men nu när jag googlar på den så får jag bara fram sidor om virke av ek som legat under vatten i många år och kallas svartek. Haha, jaja, så kan det gå. Fin är den i alla fall. Och jag är i alla fall ärlig med att det kanske inte är rätt namn 😉

Ser ni så fin den är mot den blå himlen. Älskar tiden i mitten slutet på maj då den är som finast.

Strax därefter kommer tyvärr tiden då den blir heeeelt angripen av löss! Då blir buskarna allt annat än vackra. Allt skrumpnar liksom ihop och torkar. Det brukar se ut som att busken håller på att dö. Andreas har lagt ner många timmar med sprayflaskan fylld med såpa. Efter nån vecka så kommer den tillbaka och blir faktiskt riktigt fin igen. Varje år så funderas det på om den ska kapas ”jäms med fotknölarna”. Än så länge finns de kvar och har spridit glädje under några veckor. Just nu ser de rätt eländiga ut. Vi får väl se vad ödet säger framöver.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.