resor - långa & korta

BRIGADMUSEET I KARLSTAD

Vi slog lätt ihjäl närmare tre timmar på Brigadmuseet i Karlstad. Detta museum visar livet efter kalla kriget, med fokus på just livet. Livet som militär, hur livet påverkades av politiken och livet i samhället. Helt klart en mer intressant vinkel än fokus på hårda fakta.

Brigadmuseet i Karlstad
Brigadmuseet i Karlstad

Det första som möter en är en rosalackerad pansarfordon. Det är ett konstverk och står där som en tillfällig utställning.  

Uppbyggda miljöer visade hur livet kunde se ut. Här har ett par militärer sökt skydd för lite mat och vila. 

En mycket verklighetstrogen docka som skulle föreställa Lovisa von Burghausen. Hon blev krigsfånge som sexåring. Man fick ta del av hennes hemska livsöde.

Här är ett ransoneringskort för kaffe. Under en period fanns det så dålig tillgång att man fick köpa maximalt 12-13 gram kaffe…. per vecka!! Nåt att reflektera över i dagens överflöd där vi utan att blinka stoppar ner saker i matvarukorgen bara för att vi är sugna på det just då, eller kanske är sugen imorgon eller eventuellt nästa dag.

En uppbyggd köksmiljö på Brigadmuseet i Karlstad
En uppbyggd köksmiljö på Brigadmuseet i Karlstad

Älskar såna här miljöer. Här återspeglas ett kök som det kunde se ut ”förr”. Så roligt att se.

Och här då, 80-tal!! Hög igenkänning från tiden då jag själv bildade hem i mitten på 80-talet. Det här var supertrendigt då!

Ett besök på Brigadmuseet i Karlstad rekommenderas.
Ett besök på Brigadmuseet i Karlstad rekommenderas.

Jag brukar känna mig nöjd med ett museum efter 1,5-2 timmar, men det här stället var dels riktigt bra och dels oväntat stort. Tre våningar med miljöer och information. Lägg sen till att all personal vi stötte på var väldigt trevliga och serviceinriktade så förstår ni att vi var jättenöjda. Vi kan rekommendera ett besök på Brigadmuseet i Karlstad.

Det här var första aktiviteten på vår sex dagar långa rundtur i Värmland. Och flera aktiviteter i en blandad kompott skulle det bli.

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    FREEDOMtravel
    12 augusti, 2020 at 08:24

    Ser ut som ett intressant och fint museum! Jag gillar museer där man kan leva sig in och få en känsla för hur det var under olika tider.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.